1351

despre rusificarea ucrainenilor in Moldova

Salut tuturor,
as vrea sa scriu aici despre consecintele negative ale rusificarii ne-rusilor, in special ucrainenilor in Republica Moldova. Chiar si aici pe forum multi spun ca la noi rusi sunt 22% din populatie. Va afirm ca nu e asa, rusi sunt doar 6%, iar ucraineni sunt 9%. Eu sunt etnic ucrainean, iar stramosii mei s-au mutat aici din Bucovina (reg. Cernauti) in sec. 19.
Noi niciodata nu am avut scoli unde limba ucraineana sa fie predata cel putin ca un obiect aparte, nemaivorbind de scoli ucrainene. Parintii mei mai stiu limba, desi e stilcita si amestecata la 70-80% cu rusa, iar eu din pacate desi o ineleg, nu pot comunica. Si aceasta e situatie e foarte raspindita in orase, unde aproape toti sunt rusificati.
Eu socot ca limba de stat, nu conteaza cum se numeste, dar toti trebuie s-o cunoasca, dar sa nu uite si limba poporului sau. De ce statul cheltuie bani pentru 20% de scoli rusesti? Se stie bine, ca absolventii acestor scoli au aproape capacitate la zero de a comunica in limba romana - rolul acestor scoli fiind de a rusifica si mai mult copii nerusi.
Oare nu mai bine ar fi de a crea in localitati de exemplu cu concentrare sporita de ucraineni scoli  romano-ucrainene, unde obiectele ar fi predate in proportie de exemplu 40/60 romana/ucraineana?
Sa stiti ca foarte multi ucraineni sunt contra rusificarii, contra Transnistriei, contra deznationalizarii si nostalgiei dupa URSS.
0