637

Conducta de interconectare Arad-Szeged a fost pusa in functiune

Romania a reusit sa-si faca o deschidere catre piata europeana de gaze, mai precis catre bursa de la Viena. Autoritatile din Romania si cele din Ungaria au inaugurat, cu o intarziere de 10 luni, conducta de gaze Arad-Szeged, aparand astfel premisele unei piete concurentiale. Inaugurarea a avut loc la statia interconectorului de gaz de la Csanadpalota, Ungaria Pana acum, singura sursa de aprovizionare cu gaze naturale din import a fost Rusia. Deocamdata, prin noua conducta de interconectare, Romania va putea doar sa importe gaze naturale, deoarece din punct de vedere tehnic, nu se pot face, deocamdata, exporturi.

La inaugurare au participat premierul Emil Boc, prim-ministru Ungariei, Viktor Orban, si comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.

Premierul Emil Boc a vorbit in acest context si despre proiectul AGRI: "Trebuie sa ne conjugam eforturile pentru a include acest proiect pe lista proiectelor ce vor fi finantate in 2011 (n.r. in UE)"

Conducta are o lungime totala de 109 km si un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota de la granita de stat dintre Romania si Ungaria. Conducta de gaze Arad - Szeged are o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora.

Un alt proiect in care s-a implicat Romania pentru a reduce dependenta de importurile din Rusia este AGRI, prin care vor fi aduse gaze naturale catre Europa, pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania. De altfel, compania mixta care se va ocupa de proiectul AGRI urmeaza sa fie inregistrata, in perioada urmatoare, la Registrul Comertului, ca societate romana. Societatea se va numi AGRI LNG Project Company si va functiona in conformitate cu legislatia romana. Structura actionariatului este formata, deocamdata, din cele trei companii partenere, fiecare detinand cate 33,33% din capitalul social: ROMGAZ (Romania), SOCAR ( Republica Azerbaidjan) si GOGC (Georgia). Avand in vedere interesul Ungariei de a se alatura proiectului AGRI, cota fiecarui actionar in cadrul companiei de proiect urmeaza sa fie de 25% din actiuni.

Avand in vedere faptul ca Romania a finalizat interconexiunea cu Ungaria, iar anul viitor va fi finalizata si cea cu Bulgaria, sistemul national de transport va putea asigura astfel transportul de resurse energetice din zona Marii Caspice catre UE si piata interna

0