BNM: prognozele privind inflaţia se confirmă
Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie „se situează efectiv cu 0.2 puncte procentuale sub nivelul estimat în prognoza BNM”, anunţă Banca Naţională a Moldovei..
Corneliu RADU
Preţurile au crescut în ultimele douăsprezece luni cu 8,0%. Indicele preţurilor de consum s-a majorat în septembrie faţă de luna august cu 0.2 puncte procentuale (p.p.).
O tendinţă inversă a avut evoluţia inflaţiei de bază în luna trecută, care s-a diminuat în septembrie cu 0,4 p.p. faţă de luna precedentă şi coborât la 4.8%. Inflaţia de bază anuală „se poziţionează în limitele obiectivului declarat pentru finele acestui an”, precizează BNM.
Potrivit băncii centrale, evoluţia ratei inflaţiei lunare, precum şi încadrarea acesteia în limita intervalului de prognoză a fost determinată de „creşterea preţurilor la produsele alimentare şi la cele nealimentare cu 2.0 şi, respectiv cu 0.3%, în timp ce tarifele la serviciile prestate s-au menţinut la nivelul lunii precedente”.
După o traiectorie descendentă de la începutul anului curent, conform BNM, în luna septembrie „ritmul inflaţiei de bază lunare a fost de 0.2%, majorându-se cu 0.2 p.p. faţă de luna precedentă”, ca urmare a sporirii sezoniere a preţurilor la aproape toate componentele acestui indicator.
Inflaţia de bază este calculată de BNS prin excluderea preţurilor ce sunt în afara ariei de influenţă a măsurilor de politică monetară promovată de bancă, ca cele la produsele alimentare şi băuturi, combustibili, produsele şi serviciile cu preţuri reglementate.
Creşterea indicelui preţurilor de consum pentru ultimele 12 luni este cu 3.2 p.p. mai mare decât inflaţia de bază pentru perioada respectivă, ceea ce atestă influenţa sporită a factorilor nemonetari asupra procesului inflaţionist.
Preţurile produselor alimentare au crescut cu 2,0%. BNM explică această evoluţie „prin factorul sezonier, nivelul modest al recoltei la unele culturi agricole, precum şi prin sporirea preţurilor internaţionale la produsele alimentare”. Factorul sezonier, „în lunile de iarnă, determină menţinerea tendinţei de creştere a preţurilor la producţia agricolă”.
În septembrie preţurile la combustibili s-au majorat cu 0.6” faţă de luna august din cauza creşterii preţurilor la gazul din butelii cu 2.7% şi la cărbune de pământ cu 0.1%.
După majorările de tarife la utilităţi efectuate în prima jumătate a anului curent, în lunile următoare nu s-au mai operat creşteri semnificative ale tarifelor la serviciile reglementate, astfel încât în luna septembrie 2010 acestea, a doua lună consecutiv, au rămas la nivelul lunii precedente.
ECONOMIST