861

Voronin preferă alianţe cu Rusia şi Kazahstan, nu cu UE

Ministrul Afacerilor Externe la Cehiei, Karel Schwarzenberg, prezent la Reuniunea informală a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, a respins acuzaţiile liderului comuniştilor din Moldova, Vladimir Voronin, precum că Uniunea Europeană aplică duble standarde în ceea ce priveşte fosta şi actuala guvernare de la Chişinău.

„Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a fost mai bine de opt ani la guvernare şi a promis Bruxelles-ului că va efectua reforme pe calea realizării parcursului european. A promis acest lucru, dar din păcate nu s-au realizat reforme concrete”, a declarat Karel Schwarzenberg.

Ministrul din Cehia a admis că multe dintre reforme nu sunt tocmai plăcute, dar sunt o condiţie obligatorie pentru ţările care vor aderarea la UE. „Voronin preferă mai degrabă o alianţă cu Rusia şi Kazahstan, decât cu UE. Mai întâi trebuie să te decizi unde vrei să fii”, a fost replica tranşantă lui Schwarzenberg.

Acesta a apreciat eforturile actualei guvernări vis-a-vis de implementarea reformelor democratice şi a precizat că „vom fi fericiţi să vedem Republica Moldova în UE”.

La rândul său, ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Paet, a declarat că fiecare ţară care vrea să adere la UE trebuie să înţeleagă scopul reformelor impuse. „Iniţial, 68% din populaţia Estonie îşi dorea să adere la UE, iar acum numărul acestora a crescut la 85%”, a spus Urmas Paet.

Comisarul european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Stefan Fule, a ţinut să facă unele precizări în legătură cu acuzaţiile lui Voronin. „Eu şi colegii mei am avut astăzi un dialog serios cu Vladimir Voronin. L-am asigurat că putem discuta orice aspect care-l frământă. Astfel, pot afirma cu certitudine că nu poate fi vorba de duble standarde ale UE”, a conchis Stefan Fule.

De menţionat că liderul comunist, Vladimir Voronin, a acuzat de mai multe ori Uniunea Europeană, dar şi organismele financiare internaţionale de duble standarde. Potrivit lui Voronin, Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială evaluează diferit activitatea guvernării comuniste şi cea a Alianţei pentru Integrare Europeană.
http://www.jurnal.md/ro/news/schwarzenberg-voronin-prefera-aliante-cu-rusia-si-kazahstan-nu-cu-ue-193587/
0