788

De ce rusa continuă să fie disciplină obligatorie de studiu?

Sunt în vizită la nişte buni cunoscuţi, pe care i-am surprins discutând aprins. Sunt foarte indignaţi. Fiica lor din clasa V-ea s-a întors plângând de la şcoală pentru că a fost notată cu 2 la rusă. Profesoara de rusă, Svetlana Ivanovna, le cere elevilor să scrie cuvinte întregi în această limbă, deşi i-a învăţat să scrie doar primele 3 sau 4 litere din alfabetul rusesc. Mai mult, profesoara îi obligă să completeze un soi de integrame în rusă, deşi exerciţiul le creează probleme şi lor, părinţilor, care cunosc destul de bine limba în cauză.
Părinţii sunt nemulţumiţi şi de faptul că rusa este materie obligatorie de studiu, deşi şi-ar fi dorit să fie opţinonală. Ar fi optat cu multă plăcere pentru o altă limbă, cu adevărat de circulaţie internaţională, ca italiana, spaniola ori germana, dar au fost puşi în faţa faptului împlinit.
O singură bucurie au. Cel puţin, deocamdată au avut posibillitatea să respingă religia. Din cei 30 de elevi care învaţă în aceeaşi clasă cu fiica lor, 9 au refuzat s-o studieze. “Ar trebui şi rusa să devină discipină opţională de studiu”, repetă a câta oară părinţii revoltaţi şi nemulţumiţi. Intenţionează să pună problema la următoarea adunare a părinţilor.
Sper că Ministerul moldav al Educaţiei va înţelege într-un final că anumite obiecte de studiu ar trebui să fie opţionale, că elevii şi părinţii lor ar trebui să beneficieze de mai multă libertate de alegere. Este inadmisibil ca în sec. XXI, elevii să fie obligaţi să înveţe o limbă străină, în pofida voinţei lor.
0