705

Limba română luptă şi trăieşte

http://img267.imageshack.us/img267/3122/ustg.jpg„Limba română luptă şi trăieşte, o iubim şi ea ne iubeşte”, a declarat directoarea liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina (Bender), Maria Roibu, solicitată de info-Prim Neo să spună cum se simte limba română de ziua ei în strânsorile regimului secesionist din regiunea transnistreană. „Copiii liceului, dar şi profesorii, dar şi părinţii, sunt cei care stau la staja limbii şi a grafiei latine pe tot parcursul anului, de aceea îi vom aduce onorurile cuvenite şi de ziua ei – cu recitaluri de poezie frumoasă, cu muzică şi dans popular”, a spus Maria Roibu.

Directoarea liceului „Evrica” din Râbniţa, Eugenia Halus spune că elevii instituţiei „simt şi cunosc foarte bine, poate mai bine decât semenii lor din dreapta Nistrului, valoarea adevărată a limbii române pentru viaţa lor, pentru soarta ţării în ansamblu. Şi noi, la Râbniţa o vom cânta, o vom recita, o vom legăna, ca pe un copil al nostru mereu dulce şi curat, dar şi ca pe un părinte al nostru trecut prin vitregiile vremilor – limba română”.

Şi la liceul „Ştefan cel Mare” din Grigoriopol limba română este venerată de ziua ei. „Sperăm că limbii române îi place la noi nu doar pentru îi aducem omagii de ziua ei în fiecare an, dar şi pentru că elevii şi profesorii noştri ştiu s-o ocrotească în fiecare zi de hulă, de vorbe de ocară, de cuvinte necenzurate, de rusisme. Noi creştem patrioţi convinşi, intelectuali adevăraţi care cunosc mai multe limbi şi ştiu să le vorbească separat, nu pe toate împreună”, a afirmat directorul adjunct al liceului Alexei Mocreac.

În regiunea transnistreană există 8 instituţii de învăţământ cu predare în limba română pe baza grafiei latine care studiază în baza programelor de studii aprobate de ministerul Educaţiei al Republicii Moldova: 5 licee, 2 gimnazii şi un internat pentru copii orfani la Tighina (Bender). În instituţiile subordonate de către regimul de la Tiraspol aceeasşi limbă poatră denumirea de „moldovenească” şi este predată în baza grafiei chirilice, utilizate pe timpul Uniunii Sovietice.

0