915

Istorie pe zidul Nistrului din Soroca

Cinci secole din istoria ţinutului Soroca măsoară 20 de metri deimagini colorate. Timp de o zi, 15 tineri au pictat pe zidul de pecheiul râului Nistru, chiar în faţa cetăţii Soroca, 18 imagini, aşa cumînţeleg şi văd ei istoria. Scopul acestei iniţiative a fost nu doar de ada culoare peretelui sumbru, dar şi de a transmite sorocenilor un mesajvizual despre istoria lor.

Valentin Purici este deputat în Parlamentul Tinerilor, iar în aceastăvară a absolvit liceul. Toţi 19 ani ai săi a locuit în Soroca, înapropierea cetăţii şi a râului. «Într-o zi de primăvară, mi-a venitideea acestui proiect de înfrumuseţare a zidului mohorât, cu scopul de aconferi un nou ton promenadelor de pe chei. Astfel, a fost trasata peacest zid o axă a timpului. Fiecărui secol îi corespund 3 imagini, carereleva cele mai importante evenimente întâmplate pe ţinutul Sorocii. Înaşa fel am creat şi o atracţie turistică, deoarece titlul fiecăruieveniment este dublat în limba engleză, dar şi am venit cu un mesaj clarpentru populaţia care, cu părere de rău, nu-şi cunoaşte deloc istoria»,susţine tânărul parlamentar.

Să-şi vadă planul realizat nu afost tocmai simplu, recunoaşte băiatul.Mai întâi a scris un proiect, în care relata detaliat ce intenţionează, agăsit o companie care a acceptat să-i susţină iniţiativa, a adunattineri din Chişinău şi Soroca care au acceptat să-şi dedice o duminicăşi să contribuie la realizarea acestui proiect, a convins administraţialocală, care i-a acordat autorizaţie şi s-a consultat cu istoriculoraşului Soroca, Nicolae Bulat, asupra celor mai importante evenimenteistorice, care merită a fi pictate.

Localnicii s-au implicat şi ei, care cu admiratul, care cu comentatul.Picturile care descriu perioade mai controversate din istorie, precumocupaţia sovietică din 1940, foametea, deportările, au provocat şidiscuţii aprinse printre soroceni. «Unii spun că văd politică în acesteevenimente, alţii  neagă aceste adevăruri, dar istoria rămâne istorie şioroarea prin care au trecut strămoşii noştri nu poate fi neglijată, cuatât mai mult contestată», este convins Valentin. El este mulţumit căproiectul său este popular printre localnici, «care sunt curioşi, trec,se uită, discută, apreciază».  «Dacă măcar cineva va reţine 1% din celeexpuse pe zid, pot să declar că proiectul a reuşit», spune mulţumittânărul, care pe viitor planifică să picteze o mai mare porţiune de zid,dar şi de istorie.

0