Locuri noi în care legea obligă să fie arborat Drapelul de Stat
Drapelul de Stat trebuie să fie arborat permanent în sala de şedinţe a Parlamentului, Guvernului, Curţii Constituţionale, instanţelor judecătoreşti şi consiliilor locale, pe edificiile autorităţilor şi instituţiilor publice, în locurile dislocării permanente a unităţilor militare ale Forţelor Armate ale Republicii Moldova, la sediul partidelor, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, la aeroporturi, gări, autogări, cu trafic internaţional, pe navele de orice fel ce navighează sub pavilionul Republicii Moldova. Acestea sunt noile prevederile ale proiectului de lege privind Drapelul de Stat, aprobat azi, 16 iunie, de către Guvernul Republicii Moldova, elaborat de Ministerul Justiției.
Potrivit proiectului, autorităţile şi instituţiile publice vor fi obligate să arboreze Drapelul de Stat, în mod permanent, atât pe edificiile în care îşi au sediul, cât şi în interiorul lor, inclusiv în birourile persoanelor de conducere, în sălile de protocol şi festivităţi.
În acelaşi timp, va fi interzisă arborarea Drapelului de Stat pe clădirile avariate sau în care se efectuează reparaţii capitale, inclusiv pe cele a căror faţadă se repară, precum şi în alte cazuri, asupra cărora decid autorităţile administraţiei publice locale.
De asemenea, proiectul de lege conţine norme care stabilesc regulile de arborare a Drapelului în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova.
În ceea ce priveşte drapelele altor state, proiectul legii stabileşte că acestea pot fi arborate pe teritoriul Republicii Moldova numai împreună cu Drapelul de Stat.
UNIMEDIA menționează că pentru elaborarea proiectului de lege privind Drapelul de Stat a fost studiată legislaţia altor state europene ale căror simboluri sunt, în mod similar, reglementate prin lege. Acesta va intra în vigoare după ce va fi votat în Parlament.