1134

Astăzi se împlinesc 121 de ani de la trecerea în nefiinţă a poetului nepereche Mihai Eminescu



Cu ocazia împlinirii a 121 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu, astăzi, 15 iunie 2010, au fost organizate la Chişinău un şir de acţiuni, printre care lansarea a 38 de volume cu caietele lui Mihai Eminescu la Centrul Academic Internaţional Mihai Eminescu şi organizarea tradiţionalului recital în Grădina Publică Ştefan cel Mare, lângă bustul poetului. Începând cu orele 10 dimineaţa, oficialităţile au venit cu flori la bustul lui Eminescu şi au luat parte la festivitatea de recitaluri moderată de Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

„La steaua care-a răsărit/ E-o cale  atât de lungă/ Că mii de ani i-au trebuit/ Luminii să ne-ajungă”, acestea au fost versurile eminesciene cu care preşedintele în exerciţiu Mihai Ghimpu a deschis festivitatea de recitaluri. În acelaşi context, Ghimpu a sugerat ideea că avem nevoie de încă mult timp pentru a-l atinge pe Eminescu, ca valoarea şi promotor al ideilor naţionale.

„Mihai Eminescu nu este doar poetul nostru naţional care ulterior a devenit universal. El este tricolorul nostru – simbol al dreptăţii, adevărului, unităţii şi al poporului român”, susţine Ghimpu. „Şi punctum”, a adăugat în acest context Mihai Cimpoi.

Preşedintele a fost dezamăgit că în acest an au fost atât de puţini oameni adunaţi „să-l cinstească pe Eminescu”. „Anii trecuţi, când erau comuniştii la putere, erau parcă mai mulţi oameni. Iar acum, când am obţinut libertatea de exprimare, nu ştim cum să o folosim”, astfel şi-a exprimat părerea de rău preşedintele interimar.

„Avem o singură limbă, aşa cum un copil are o singură mamă. Nu trebuie să născocim anumiţi termeni. Nu avem o limbă ştiinţifică diferită de cea politică. Vorbim limba lui Eminescu – limba română”, a declarat primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă.
„Aspiraţia lui Eminescu era ca poporul român să se dezvolte prin prisma valorilor moral-europene, a declarat Mihai Cimpoi după discursul primarului, şi Moldova merge în această direcţie”.

UNIMEDIA menţionează că, potrivit declaraţiilor şefei Direcţiei cultură a municipiului Chişinău, Lucia Culev, anul 2010 va trece sub semnul lui Mihai Eminescu şi Grigore Vieru.  Amintim că în acest an, pe 15 ianuarie 2010, s-au împlinit 160 de ani de la naşterea poetului Eminescu şi 75 de ani de la naşterea  lui Grigore Vieru.
















0