687

RUSIA MANIFESTĂ UN INTERES VIU FAŢĂ DE CEEA CE SE ÎNTÎMPLĂ ÎN MOLDOVA...

Rusia tratează cu atenţie şi binevoitor evenimentele din Moldova şi manifestă un viu interes faţă de poporul moldovenesc. Despre aceasta a spus preşedintele Consiliului Federaţiei Adunării Federale a Rusiei, Serghei Mironov, într-un interviu pentru un post tv din Moldova cu prilejul Zilei Rusiei.

După cum transmite INFOTAG, el a subliniat că „Rusia respectă alegerea poporului moldovenesc, conştientizînd imposibilitatea de a se implica în afacerile unui stat suveran”.

Comentînd „expansiunea României prin susţinerea de către Bucureşti a partidelor moldoveneşti şi a politicienilor în parte, precum şi prin finanţarea companiilor mari de televiziune, a portalurilor internet, a ONG-urilor din Chişinău”, Mironov a spus că, „dacă cineva consideră că este posibil să se comporte aşa, dacă două media-holdinguri româneşti se simt absolut liniştit şi stăpîni pe teritoriul Moldovei, această problemă ţine de actuala guvernare a RM”.

„A doua chestiune ţine de poporul moldovenesc: acest lucru îi convine, îi este necesar?”, a menţionat Mironov.

Referindu-se la posibilitatea „variantei Schroeder” pentru preşedintele României, Traian Băsescu, în care Rusia ar putea încerca să-l transforme într-un aliat strategic durabil, găsindu-i un loc în „Gazprom” în schimbul renunţării la eforturilor insistente de a uni Moldova cu România, Mironov a spus că această propunere „îl amuză”.

„Mă amuză acest aşa-numit pas subtil şi şmecheresc pentru Rusia. Dacă acesta într-adevăr ar fi fost atît de subtil şi şmecheresc, despre el nu s-ar vorbi”, a precizat Serghei Mironov.

„Noi nu acţionăm din anumite considerente de conjunctură. Rusia nu se joacă şi nici nu vrea să se ocupe cu asemenea lucruri. Noi sîntem pentru ca orice stat suveran, orice popor să aibă dreptul să-şi hotărască soarta de sine stătător”, a spus el, menţionînd că „Rusia niciodată nu se va implica, dar dacă cineva se va adresa cu asemenea solicitări, acestea vor fi examinate”.

Mironov este convins că poporul moldovenesc va face o alegere istorică corectă, conducîndu-se de interese naţionale, de suveranitate şi de integritatea teritorială a ţării.

„Fără a impune nimic, fără a mă implica în nimic, mă pun în locul fraţilor-moldoveni şi înţeleg cel fel de alternativă este aceasta: fie un stat suveran, fie contopirea într-un alt stat. Mi se pare că opţiunea pentru orice cetăţean al ţării este evidentă.”
0