782

Oficialităţile în memoria victimelor deportărilor staliniste din 1941: „Cei care nu îşi cunosc trecutul - nu au viitor

În memoria celor peste 20 mii de victime aledeportărilor staliniste de acum 69 de ani, la Chişinău, în Piaţa MariiAdunări Naţionale, au fost organizate astăzi, 13 iunie 2010, un şir deacţiuni de comemorare.  Ziua a început cu festivitatea de depunere deflori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. 

Cei care audat startul festivităţii au fost reprezentanţii Alianţei pentruIntegrare Europeană: Vlad Filat, Serafim Urecheanu, Marian Lupu, precumşi primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă şi Valentina Sturza,preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politic dinRepublica Moldova. Oficialităţile au participat la slujba ce a avut locla Catedrală în memoria victimelor deportărilor, apoi la mitingulconsacrat aceleiaşi cauze.

„Astăzi este cea mai sângeroasă zi aBasarabiei noastre multpătimite. Acum 69 de ani au fost rupţi peste 20de mii de compatrioţi, încărcaţi în vagoane pentru vite, au fostsurghiuniţi fără nicio vină de regimul comunist sovietic şi lăsaţi pradăfrigului şi foametei în Siberia de gheaţă”, astfel  a fost deschismitingul consacrat comemorării jertfelor deportărilor politice din Basarabia.

Prim-ministrul Vlad Filat, lider al PartiduluiLiberal Democrat din Moldova, a declarat că data de 13 iunie este o zineagră şi dramatică pentru poporul nostru. „Republica Moldova are viitorşi acest viitor urmează să  fie realizat având în vedere trecutuldramatic pe care l-am parcurs cu toţii”, a mai adăugat prim-ministrul.
LiderulPartidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a ţinut să menţioneze îndiscursul său că deportările din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 nusunt o dramă etnică, pentru că dincolo de moldoveni au avut de suferitşi ruşi, şi găgăuzi. „Noi nu contrapunem o etnie împotriva altei etnii”,a declarat preşedintele PDM.
„Urmând exemplulPoliniei şi Ucrainei, autorităţile Republicii Moldova sunt datoare săceară de la Federaţia Rusă, succesoarea de drept a Uniunii Sovietice,recunoaşterea oficială a crimei de genocid”, susţine vice-preşedintelePartidului Liberal, Corina Fusu.
PreşedinteleAMN, Serafim Urecheanu, a ţinut să menţioneze că astăzi, 13 iunie 2010,evenimentul de comemorare a celor deportaţi are loc pentru prima datădeschis, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Jertfele comunismului nutrebuie să fie date uitării ca să nu mai fie repetate acestenedreptăţi”,  a declarat Urecheanu.
„61 de anide când suntem în viaţă şi ne aducem aminte că am suferit pentru că ammuncit, dar am fost  trimişi în Siberia drept duşmani ai ţării.Comuniştii sunt comunişti”, a declarat la solicitarea UNIMEDIA un bătrânde 81 de ani, victimă a deportărilor din 1941.

În calitate de duşmani ai statului, pentru că aveau 2 vite în loc de una să o dea primarului, pentru că erau luaţi drept cuzişti în loc de liberali, sunt alte cauze pentru care la 13 iunie 1941 mii de persoanedin Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţei au fost deportate înSiberia. Amintim că conform Comisiei pentru studierea și aprecierearegimului comunist totalitar din Republica Moldova costul exterminărilorşi deportărilor organizate de sovietici în Moldova de la Est de Prut seridică la 28 miliarde dolari SUA.
0