592

Va fi scos PCRM în afara legii?

Recomandările Comisiei Cojocaru audivizat Alianţa pentru Integrare Europeană

CerereaComisiei pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar dinR. Moldova de a interzice simbolurile comuniste și noțiunea de„comunist” din titulatura partidelor de la noi a împărțit Alianţa pentruIntegrare Europeană în trei părți: unii cred că acest fapt ar aducedividente electorale pentru PCRM, alții – că anume acum este momentul dea condamna crimele regimului totalitar comunist, fără a ține cont defaptul că suntem în prag de alegeri anticipate, iar ceilalți, maimoderați, cred că ar trebui să analizăm foarte atent situația și să nune grăbim cu o decizie juridico-politică, existând riscul să „supărăm”instituțiile europene. Analiştii politici afirmă la rândul lor căAlianţa este obligată acum să ia o atitudine faţă de raportul comisiei.

Temerilelui Diacov

Primii care au sărit să criticerecomandările comisiei conduse de istoricul Gheorghe Cojocaru au fostreprezentanţii Partidului Democrat (PD). „Mi se pare că începe istoriacu bradul. De două săptămâni le facem reclamă comuniştilor. Presupun căMihai Ghimpu vrea să acumuleze cât mai multe dividende în pragulcampaniei electorale, dar, din păcate, turnăm apă la moara PCRM. Nutrebuie să ne pripim cu deciziile pentru că riscăm ca în viitorulParlament comuniştii să vină cu 80% de mandate”, şi-a exprimatîngrijorările preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. Totuşi,politicianul admite că formaţiunea sa ar putea condamna, împreună cucelelalte partide din AIE, comunismul şi totalitarismul chiar înactualul Parlament, dar doar după ce va vedea raportul „ComisieiCojocaru”.

Şanse şubrede pentru condamnare

Deşiapreciază activitatea istoricilor din comisia pentru studierearegimului comunist, ministrul Justiției, Alexandru Tănase, tot elprim-vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat (PLDM), consideră căşansele de realizare a recomandărilor istoricilor sunt şubrede, mai alescă unii membri din Alianță au declarat că nu vor susține o asemeneainițiativă. „Există și alte lucruri de care nu putem face abstracție,cum ar fi proiectul de rebranding al comuniștilor. Riscăm ca PCRM să sevictimizeze, renunțând la simbolurile comuniste și intrând în campaniaelectorală ca victime. În cazul de față interzicerea unui partid înRepublica Moldova (fie și PCRM) este imposibil de realizat. Noi suntemparte la Convenția Europeană, avem o legislație clară și nu există câmpmare de manevră”, spune Alexandru Tănase.

Analiştii îlsusţin pe Ghimpu

Cu toate acestea, preşedinteleinterimar Mihai Ghimpu, care este şi lider al Partidului Liberal (PL),este decis să propună Parlamentului adoptarea unei legi prin care să fiecondamnat comunismul, iar simbolurile acelui regim să fie interzise.Poziţia oficialului este susţinută şi de către analişti. „ComisiaCojocaru” reprezintă o tactică pentru viitoarele alegeri. A mai fost„Comisia Nagacevschi”, care nu a venit cu rezultate foarte clare,lucrurile în economie nu merg prea bine şi din acest motiv rezultateleobţinute de istorici sunt foarte importante”, a declarat analistulpolitic Anatol Ţăranu. Un alt analist, Igor Munteanu, afirmă că lumeatrebuie să înțeleagă că nimeni nu interzice implicit PartidulComuniştilor, dar e nevoie de a restitui printr-o calificare juridicăceea ce s-a întâmplat în perioada sovietică pe teritoriul RepubliciiMoldova, când sute de mii de oameni au fost deportaţi sau au murit înurma foametei organizate.
0