Familia Voronin și-a construit case de locuit în loc de o biserică, un magazin și 20 de vile, prin care a prejudiciat buget
„În loc de 20 de case, un magazin, o biserică şi un spaţiu de joacă amenajat pentru copii care urmau să fie construite în perimetrul străzilor Pietrarilor şi Ciocârliei, sunt 2 blocuri locative şi 6 case, ce aparţin familiei Voronin sau apropiaţilor familiei.” Declaraţia aparţine primarului Dorin Chirtoacă şi a fost lansată astăzi, 1 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit primarului, terenul de 2,04 ha nu este unica proprietate atribuită ilegal familiei Voronin. Edilul susţine că din 1999 până în 2006 au fost atribuite gratuit sau vândute la un preţ mai mic decât cel de piaţă circa 4 ha de teren unor firme ce aparţin lui Oleg Voronin.
„Aş vrea să ştiu şi eu cum se face că din 1999, familia Voronin deţine 4 ha de teren în str. Ciocârliei, ce fel de licitaţii s-au organizat şi ce fel de contracte de arendă s-au întocmit”, a opinat Chirtoacă.
Potrivit lui Chirtocă, în anul 1999, o firmă primeşte cu titlul gratuit un teren cu suprafaţa de 0,66 hectare. După care, în anul 2000, alături, unei alte firme i se atribuie un teren cu suprafaţa de 0,9 hectare. Potrivit contractului funciar, arenda anuală constituie doar 33 mii lei. Iar în anul 2004, autorităţile locale mai atribuie încă 34 de ari, aceloraşi persoane. Mai târziu, în urma unui concurs funciar la care participă doar 3 concurenţi, firma „Moldconstruct Market” SRL mai cumpără în aceeaşi zonă un lot de 2,04 hectare, contra sumei de 4,5 milioane lei, un preţ de cel puţin 10 ori mai mic decât cel real.
Primarul a cerut ca Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice, Corupţiei şi Procuraturii Generale să investigheze cazul prin care bugetul Primăriei Chişinău a fost prejudiciat cu peste 100 milioane lei sau circa 10 milioane dolari SUA.