1264

Ziua protestelor! Peste 60.000 de romani vor picheta Guvernul


Sindicatele au anuntat un protest de amploare, care va pune stapanire miercuri pe strazile Bucurestiului. Circulatia va fi blocata in multe zone ale orasului, iar 1.200 de jandarmi si aproape 700 de politisti sunt pregatiti pentru a supraveghea mitingul. VEZI HARTA cu zonele in care vor ajunge protestatarii.



Sindicalistii din tara au plecat marti noapte spre Capitala pentru a participa la mitingul de amploare care va avea loc miercuri in Bucuresti. Ei vor veni in Capitala cu aproximativ 400 de autocare si vor pleca spre Piata Victoriei in jurul orei 9.30, din punctele de intrare in Bucuresti, respectiv dinspre autostrazile Bucuresti-Pitesti si Bucuresti-Constanta, Rahova, Colentina, Pantelimon, Alexandria, Oltenitei si DN1. Plecarea coloanelor din punctele de grupare se va face cu antemergator de la Politie.



Vor participa la proteste si angajati de la CFR, dar acestia vor veni cu trenurile si vor fi preluati de jandarmi la ora 9.30, din fata Garii de Nord.



Protestul se va desfasura intre orele 11.00 si 13.00.



Reprezentantii sindicatelor nu sunt de acord cu reducerea tuturor salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, precum si cu modificarea Codului Muncii, masuri cuprinse in scrisoarea de intentie pe care guvernul vrea sa o trimita FMI. Mitingul va avea motto-ul "Sentinta LOR: sa traiti daca puteti", dupa cum au anuntat cele cinci confederatii organizatoare - CNSLR Fratia, Meridian, Cartel Alfa, Blocul National Sindical si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania.



"Membrii nostri de sindicat vor fi imbracati in alb si albastru, pentru a se evita eventualele confuzii ca urmare a mesajelor si incitarilor aparute in ultima vreme", a precizat, pentru NewsIn, liderul BNS, Dumitru Costin.



Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia, a spus, pentru Gandul, ca 16.400 de membri ai confederatiei si-au confirmat participarea la mitingul de miercuri, pana marti, la ora 14. "Cei mai multi, 5.500, vor fi de la Sanitas. 4.500 de la Spiru Haret, circa 2.500 din administratia publica si 1.500 din Energie", a spus liderul CNSLR si al Sanitas.



Iacob Baciu, presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, pretinde, la randul sau, ca are peste 15.000 de confirmari, cel putin 8.000 fiind cadre didactice si personal auxiliar din invatamant.



Cartel Alfa va veni cu 15.000 de manifestanti, potrivit presedintelui sindicatului, Bogdan Hossu. "Vor fi doar 5.000 din Bucuresti, unde suntem ceva mai slab reprezentati. Dar vor veni din toata tara. Mai multi, de ordinul a 800 -1.000 din fiecare judet, vor fi din judetele limitrofe Bucurestiului. Judetele din nord, de la periferie, cum e Satu Mare, vor fi ceva mai slab reprezentate, la nivelul unui singur autocar. De la Cluj vor veni 10 autocare, cu 400 de participanti".



Dumitru Costin confirma faptul ca vin minerii la Bucuresti, dar arata ca BNS va fi puternic reprezentata la miting de angajati din mediul privat. "Vor fi cam 2.000 din energie si minerit, peste 3.000 din Posta si telecomunicatii, circa 2.000 din sectorul bugetar, iar 1.000 vor fi din industria constructiilor de masini, inclusiv de la fabricile Dacia Renault si Ford Craiova. Oamenii nostri care lucreaza in privat sunt foarte constienti de faptul ca vor fi si ei afectati de aceste masuri de austeritate, despre care unii ar vrea sa se inteleaga ca vor lovi doar in sistemul bugetar. Toata piata va scadea, consumul va scadea, preturile vor creste, va fi mai rau pentru toata lumea", a spus Dumitru Costin.



Circa 1.500 de sindicalisti de la CFR si 2.500 de la Metrorex vor participa miercuri la miting. Activitatea celor doua companii nu va fi afectata, au declarat marti pentru NewsIn reprezentantii sindicatelor. Ei au precizat ca participantii la miting fac parte dintre angajatii care au liber sau sunt din schimbul patru.



Aproximativ 1.000 de membri Agrostar vor participa miercuri la mitingul organizat in Capitala de marile centrale sindicale. Reprezentatii federatiei au anuntat ca vor cere demisia imediata a conducerii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca urmare a declaratiei de marti a ministrului Mihail Dumitru cum ca se intentioneaza reducerea subventiei pe cap de vaca in 2010.



Alaturi de angajatii din sanatate
si invatamant si de functionari publici vor iesi miercuri in strada si cel putin 1.000 de mineri din Valea Jiului. Acestia sunt nemultumiti de masurile anuntate de Guvern, adica taierea de 25% din salarii si 15% din pensii.



si Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind se solidarizeaza si a anuntat ca va participa la actiunile de protest organizate miercuri, 19 mai, in Capitala. Liderii MediaSind considera ca sacrificarea drepturilor membrilor de sindicat reprezinta o masura ilegala, ce incalca Constitutia Romaniei, Codul Muncii, Contractele colective de munca si celelalte norme interne si internationale din domeniul raporturilor de munca. Astfel, Federatia Romana a Jurnalistilor a solicitat celor peste 9.000 de membri afiliati sa participe la actiunile de protest demarate impotriva Guvernului Romaniei.



in total, peste 60.000 de bugetari, pensionari, proaspeti parinti si chiar oameni de rand care nu sunt de acord cu masurile de austeritate anuntate de guvernanti vor participa la mitingul din fata Guvernului.



Aproape 2.000 de jandarmi si politisti sunt mobilizati miercuri pentru miting



Peste 1.200 de jandarmi si aproape 700 de politisti vor asigura, miercuri, in Capitala, masurile de securitate pe timpul desfasurarii mitingului sindical din Capitala, au precizat, pentru NewsIn, oficiali din Ministerul Adminsitratiei si Internelor.



Potrivit planului de masuri intocmit la nivelul Ministerului, o mare parte dintre jandarmi va fi prezenta in Piata Victoriei, insa Jandarmeria Bucuresti, potrivit unor surse, are in plan si echipe de rezerva.



Politia Capitalei a mobilizat 673 de politisti, dintre care 283 de siguranta publica si investigatii criminale, 30 de lucratori ai Serviciului de Politie Metrou, 30 de lucratori ai Serviciului Special de Politie pentru Interventie Rapida si 330 de lucratori de politie rutiera.



Oprescu le cere bucurestenilor sa isi mute masinile parcate in Piata Victoriei



Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu a facut un apel la bucurestenii care au masinile stationate in parcarile amenajate in Piata Victoriei, sa mute autoturismele pentru a se evita eventualele incidente neplacute.



Parcarile cu plata din zona Pietei Victoriei vor fi inchise miercuri, 19.05.2010 pe durata intregii zile
.



De asemenea Sorin Oprescu a facut apel si la proprietarii de autoturisme care locuiesc pe strazile adiacente Pietei Victoriei sa nu stationeze in zona, pe cat posibil, dupa ora 7.30 dimineata.



Edilul sef al Capitalei  le recomanda conducerilor unitatilor de invatamant aflate in zona Pietei Victoriei sa isi adapteze programul conform manifestarilor anuntate.



Primarul Capitalei, Sorin Oprescu a facut luni, un apel catre bucuresteni, ca miercuri, in ziua mitingului, sa foloseasca, pe cat posibil, mijloacele de transport in comun, pentru a evita blocajele de trafic
.



Numarul autoturismelor RATB va fi suplimentat cu 10%



Regia Autonoma de Transport Bucuresti va suplimenta parcul circulant pe liniile de transport cu aproximativ 10%, miercuri, in ziua mitingului organizat in Piata Victoriei.



RATB mai anunta ca vor fi modificate traseele mijloacelor de transport in comun 122, 300, 381 si 783 din zona Piata Victoriei, unde va avea loc mitingul organizat de marile confederatii sindicale.



Mai multe bulevarde si strazi vor fi blocate total



Din cauza mitingului, traficul rutier va fi restrictionat intre orele 8.00 si 16.00 in mai multe zone: pe soseaua Kiseleff (intre Piata Arcului de Triumf si Piata Victoriei), in Piata Victoriei, cu asigurarea a doua benzi de circulatie pe sens (dinspre Bd. Aviatorilor catre Bd. Lascar Catargiu si Calea Victoriei si dinspre Bd. Lascar Catargiu si Bd. Iancu de Hunedoara catre Bd. Aviatorilor), pe Bd. Poligrafiei si Str. Jiului (pe ambele sensuri, pe banda I de circulatie) si pe Bd. Aviatorilor (intre Piata Aviatorilor si Bd. Mircea Eliade, pe ambele sensuri, pe banda I de circulatie).



Brigada de Politie Rutiera a Capitalei recomanda soferilor ca foloseasca rutele ocolitoare. Astfel, pentru cei care circula dinspre zona de nord, sunt recomandate traseele:



    * Piata Presei Libere - Piata Arcului de Triumf - Bd. Maresal Al. Averescu - Bd. Ion Mihalache - Str. Buzesti - Calea Grivitei - Calea Victoriei

    * Piata Presei Libere - Piata Arcului de Triumf - Bd. Maresal Prezan - Piata Charles de Gaulle - Calea Dorobantilor - Bd. Dacia - Piata Romana - Calea Victoriei.





Pentru soferii care vin din sud, sunt recomandate rutele:



    * Bd. I.C. Bratianu - Piata Universitatii - Bd. Carol I - Cal. Mosilor - P-ta. Bucur Obor - sos. stefan cel Mare - Bd. Iancu de Hunedoara - Pasajul Victoriei,

    * Bd. I.C. Bratianu - Piata. Universitatii - Bd. Carol I - Cal. Mosilor - P-ta. Bucur Obor - sos. stefan cel Mare - Cal. Dorobantilor - Piata. Charles de Gaulle

    * Bd. I.C. Bratianu - Piata Universitatii - Bd. Carol I - Piata C.A. Rosetti - Str. Dianei - Str. Jean Louis Calderon - Str. Eremia Grigorescu - Piata. Lahovari - Cal. Dorobantilor - Piata Charles de Gaulle.





Pentru conducatorii auto care circula dinspre zona de est a Capitalei, traseele recomandate de politisti sunt:



    * sos. Mihai Bravu - Pasajul Bucur Obor - sos. stefan cel Mare - Str. Barbu Vacarescu - Str. Av. Alexandru serbanescu - Bd. Aerogarii,

    * sos. Mihai Bravu - Pasajul Bucur Obor - sos. stefan cel Mare - Calea Dorobantilor - Piata. Charles de Gaulle

    * sos. Mihai Bravu - Pasajul Bucur Obor - sos. stefan cel Mare - Bd. Iancu de Hunedoara - Pasajul Victoriei - sos. Nicolae Titulescu.





Pentru cei care vin din vest:



    * Calea Crangasi - Podul Grant - Calea Grivitei - Calea Victoriei,

    * Calea Crangasi - Podul Grant - Calea Grivitei - Bd. Dacia - Piata Romana - Calea Dorobantilor,

    * Calea Crangasi - Podul Grant - Str. Turda - Bd. Maresal Al. Averescu - Piata Arcului de Triumf - Bd. Maresal Prezan - Piata Charles de Gaulle - Calea Dorobantilor

    * Calea Crangasi - Podul Grant - Calea Grivitei - Str. I.G. Duca - Bd. Al.I. Cuza - Str. Dr. Felix - sos. Nicolae Titulescu - Bd. Iancu de Hunedoara.





Istoria protestelor de amploare din Capitala



Dupa Revolutia din decembrie 1989, sindicalistii au adus in strada 100.000 de oameni la un miting si un mars intre fostul Parlament si Presedintie. Actiuni mai mari au avut loc in 1993, 1995 si 1999, dar nu au fost mai mult de 20.000 de oameni la niciunul din aceste proteste, desi organizatorii au anuntat 80.000-100.000 de participanti.



Pe 4 mai 1993, cu o zi inainte de declansarea unei greve generale, sindicatele si Guvernul au ajuns la un acord care garanta rezolvarea partiala si in timp a problemelor ridicate de partenerii sociali, pe care insa confederatiile "Fratia", BNS, "Alfa" si "Univers" au refuzat sa il semneze. Drept raspuns, pe 5 mai "Fratia" a intrat in greva generala, celelalte confederatii amanandu-si actiunile pentru zilele urmatoare. Dupa o zi si jumatate de greva a sindicalistilor din "Fratia", conflictul de munca a fost suspendat.



Doi ani mai tarziu, sindicatele s-au reunit pentru o noua actiune. in 1995, sindicatele s-au revoltat ca urmare a deciziei Executivului de a limita cresterile salariale. Cele trei centrale sindicale au avut o vreme o pozitie comuna pe durata negocierilor cu Guvernul, dorind sa obtina o majorare a salariilor astfel incat puterea de cumparare a populatiei sa fie de 65% fata de octombrie 1990. CNSLR-Fratia obtinuse din partea Guvernului, inca din luna aprilie, o promisiune in acest sens, materializata printr-un acord. Atunci cand presedintele a promulgat Ordonanta privind conditiile de crestere a salariilor in anul 1995 la regii autonome si societati comerciale cu capital majoritar de stat. Sindicatele au considerat ca acordul nu a fost respectat si au amenintat cu proteste.



Prima actiune comuna a sindicatelor din seria celor anuntate in vara lui 1995 a fost o manifestatie in Bucuresti, pe 15 iunie. Mitingul-maraton a adus insa in strada mai putin de 2.000 din cei 100.000 de sindicalisti asteptati de organizatori, astfel ca marile centrale s-au asezat din nou la masa negocierilor cu Executivul.



La sfarsitul lunii mai 1999, toate confederatiile sindicale au organizat o greva generala, dar rezultatele au fost mult sub asteptari: in jur de 10% dintre membrii celor patru centrale sindicale au participat la greva generala, adica un sfert din numarul anuntat de organizatori.



Propunerile sindicalistilor



in locul reducerii salariilor din sectorul public cu 25%, sindicatele propun o reducere a fondului de salarii, sporuri si alte plati prin acorduri colective la nivel de sectoare sau ramura. in privinta pensiilor, sindicalistii propun, in locul reducerii cu 15%, inghetarea veniturilor. Ei mai spun ca ar trebui largita baza de impunere la impozitul pe venit si ar trebui eliminata impozitarea tichetelor de masa.



Companiile cu capital majoritar de stat, explica sindicalistii, sunt foarte afectate de impozitarea tichetelor de masa, dar si de reducerea fondului de salarii cu 25%.



Sindicatele nu sunt de acord nici cu desfiintarea contractelor colective si propun in schimb introducerea salariului minim garantat de 705 lei. Reprezentantii sindicatelor sugereaza de asemenea stoparea privatizarii marilor companii si regiilor de stat pe perioada
crizei.



in timp ce Guvernul vrea sa desfinteze 9.200 de paturi din spitale, sindicalistii propun doar reducerea cu 5.500. in privinta celor 150 de spitale pe care guvernul vrea sa le inchida, sindicalistii propun transformarea a 100 din ele in centre de diagnostic si institutii de asistenta sociala.
0