790

Voronin l-a şters din ctitori pe Regele Mihai

Voronin l-a şters din ctitori peRegele Mihai
La indicaţia comuniştilor, în timpul lucrărilor de restaurare, laComplexul monahal Curchi a dispărut pictura murală cu portretul RegeluiMihai I şi al patriarhului Miron Cristea, precum şi o inscripţie datânddin perioada celui de-al doilea război mondial

Deşi în 2005 ocomisie de experţi din cadrul UNESCO a remarcat importanţa restaurăriipicturilor murale din cadrul lăcaşelor sfinte de pe teritoriulcomplexului monastic Curchi, pornirile antiromâneşti ale fostuluipreşedinte comunist, Vladimir Voronin, s-au dovedit a fi mai puternice.Printre picturile distruse în perioada în care acesta patrona lucrărilede restaurare, a fost şi fresca în care erau reprezentate portreteleultimilor ctitori ai catedralei Naşterea Maicii Domnului: Regele Mihai Işi patriarhul României Miron Cristea. Totodată, la indicaţiacomuniştilor, în 2008, a fost distrusă inscripţia de deasupra uşii laintrarea în catedrală, o mărturie a evenimentelor produse pe teritoriulmănăstirii în timpul celui de-al doilea război mondial.

Îninscripţia, care a supravieţuit perioadei sovietice, aflată deasupraintrării în catedrală se spunea: “Această sfântă biserică cu hramulNaşterea maicii Domnului ziditu-s-a în anul 1864, pe locul vechiibiserici a monahului Ioan Curchi, ctitorul mănăstirii. Năvălind însăpăgânii bolşevici în anul 1940 peste Basarabia, au pustiit mănăstirea şiau dat foc bisericii acesteia, dar milostivindu-se Dumnezeu, armateleromâneşti, cu ajutorul sfintei cruci, gonit-au păgânătatea şi astfelbiserica a fost înnoită pictându-se pe de-a-ntregul în zilele mareluirege Mihai I şi conducătorul statului fiind mareşalul Ion Antonescu,arhipăstor al Chişinăului Înalt Preasfinţitul Efrem Tighineanul,guvernator al Basarabiei centrale Olimp Stavrat, iar stareţ al SfinteiMănăstiri Curchi, protosinghel Teofilact, anul 1943, septembrie 8”.

Acoperitecu vopsea neagră de sovietici

Potrivit slujitorilorbisericii, în timpul celui de-al doilea război mondial, ostaşiisovietici au dat foc bisericii, incendiu care a distrus pictura de pepereţi. După un puternic bombardament, din cele patru clopotniţe alecatedralei s-au păstrat doar două. Pictura catedralei s-a făcut în 1943cu ajutorul regelui Mihai I al României, care, înainte de devastarea din‘40-’41, a vizitat în câteva rânduri mănăstirea. În 1943, la încheiereareparaţiei, are loc sfinţirea catedralei, tot de atunci datând şipicturile ce i-au imortalizat pe noii ctitori ai locaşului. Se zice că,la venirea Maiestăţii Sale, ţăranii din localităţile din preajmă auaşternut covoare pe tot drumul de la Orhei până la Curchi.

Înperioada 1959 – 1992, atât timp cât aici s-a aflat spitalul republicande psihiatrie, chipul regelui şi al patriarhului care se aflau de oparte şi de alta a uşii de la intrarea în soborul mănăstirii, au fostvopsite, la indicaţia autorităţilor, cu vopsea neagră. Din 2002,Complexul Monastic Curchi a fost transmis în gestiunea BisericiiOrtodoxe din Moldova.

În dizgraţia lui Voronin

PreotulOnofrei, unul dintre ghizii de la Mănăstirea Curchi, ne spune cătencuiala cu vechile fresce a fost înlăturată în 2008, arhitectulEvgheni Smolin motivând starea avansată de degradare a acesteia.Inscripţia de pe placa de deasupra uşii era lizibilă şi în stare bună.Preotul ne spune că deşi slujitorii mănăstirii n-au protestat, audiscutat aprins între ei acest subiect. „Valoarea şi importanţa istoricăa picturilor murale şi a inscripţiei dispărute este incontestabilă.Chiar dacă lipsesc portretele celor doi ctitori noi continuăm să pomenimastăzi numele lor în discursul nostru adresat pelerinilor”, a spus el.Potrivit preotului, pe moment, pereţii bisericii sunt tencuiţi şipregătiţi pentru a fi pictati. Dânsul nu cunoaşte care ar fi proiectulnoii fresce murale.

„Picturile murale puteau firestaurate”

Arhitectul Eugen Bâzgu, restaurator şicercetător în cadrul Ministerului Culturii, a declarat pentru JURNAL căimaginile picturilor murale care îi reprezintă pe Regele Mihai I şipatriarhul Miron Cristea se păstrează în mai multe arhive şi ele mai potfi reproduse. „Nu poţi lua dreptul de ctitor unei persoane, este unsacrilegiu. Problema legată de aceste picturi a apărut acum vreo doiani, odată cu necesitatea consolidării edificiului catedralei. Personal,fiind angajat al Ministerului Culturii, am trimis o scrisoarestareţului mănăstirii în care permiteam consolidarea edificiului cucondiţia că vor fi păstrare picturile murale, care nu erau într-o stareatât de rea. Din punct de vedere tehnic, nu prezenta o problemărestaurarea acestora. Personal consider că pot fi şi trebuie reprodusepicturile celor două mari personalităţi, ctitori ai acestei mănăstiri,pentru că reprezintă o parte importantă a istoriei noastre”, a mai spusexpertul.

Mitropolia Moldovei tace

Solicitatde JURNAL, Sergiu Ciocanu, şeful Direcţiei Patrimoniu al MinisteruluiCulturii, ne-a spus la rândul său că, în conformitate cu legislaţia învigoare, Mitropolia Moldovei, responsabilă de administrarea complexuluimonastic, trebuie să coordoneze proiectul de reconstrucţie şi restaurarecu Ministerul Culturii.

Până în prezent însă nu au primitniciun document vizavi de picturile care vor fi efectuate aici. „Potdoar să vă spun că după ce a vizitat Complexul monastic Curchi, ocomisie de experţi UNESCO, din care făceau parte şi pictori, au remarcatîn raportul lor necesitatea păstrării acestor picturi şi au datrecomandări să fie restaurate”, a precizat el.

Amintim căreconstrucţia Mănăstirii Curchi a fost patronată de ex-preşedinteleVladimir Voronin, iar lucrările au fost efectuate de firma deconstrucţii Glorinal, firmă despre care presa a scris în repetaterânduri că ar aparţine lui Oleg Voronin, fiul fostului preşedintecomunist.
Svetlana Corobceanu
0