615

Presa comunistă intoxică creierii cetăţenilor noştri cu informaţii false despre aşa-zisele realizări ale partidului de guvernăm

Europa Liberă: Dle Macovei, un raport Freedom House arată că în Republica Moldova nu ar exista presă liberă. Haideţi să vedem ce situaţie la capitolul libertatea presei avem la moment în Republica Moldova. Petru Macovei: Sunt perfect de acord. Adevărul este că la capitolul libertatea presei regresul se manifestă întâi de toate prin faptul că în ultimii ani s-a produs o concentrare masivă a mass-media din Republica Moldova şi în special a audiovizulului care are acoperire naţională, în mâinile unor persoane apropiate de anumite forţe politice.

Este vorba de crearea aşa-zisului holding al Partidului Comuniştilor care include la acest moment cel puţin două televiziuni, cel puţin două agenţii de presă, un număr, nici nu mai ştiu cât de mare, de ziare, dar şi resurse on-line, care de dimineaţă şi până seara nu au făcut altceva decât să intoxice creierii cetăţenilor noştri cu informaţii false despre aşa-zisele realizări ale partidului de guvernământ, să ofere cetăţeanului informaţii dintr-o sigură sursă. În acelaşi timp, în ultimii ani, reprezentanţii forţelor de ordine care până la urmă reprezintă guvernarea, deci, PCRM, şi-au înteţit atacurile asupra presei independente, altfel zis asupra presei neloiale partidului de guvernământ. S-a întâmplat blocarea conturilor, anul trecut pentru prima dată în RM şi riscă să se mai întâmple încă o dată anul aceste pe un alt dosar la fel cu tentă politică. S-au întâmplat controale neautorizate, situaţii când jurnalişti au fost bruscaţi şi agresaţi. În aceste situaţii nu cred că putem vorbi despre Republica Moldova ca despre un stat care asigură libertatea presei.

Europa Liberă: Avem o solidaritate jurnalistică în RM şi de ce este totuşi această polarizare?

Petru Macovei: Este adevărat, această separare a jurnaliştilor în diverse tabere a fost alimentată din plin în ultimii ani de partidul care a deţinut guvernarea. Această dezbinare a ajurnaliştilor a existat şi în anii precedenţi, în particular ea se manifesta pe criterii lingvistie mai mult, acum la această divizare s-a adăugat şi o dezbinare pe criterii politice, dacă vreţi.

Europa Liberă: Ce pîrghii ar exista la moment pentru a ieşi din acest regres?

Petru Macovei: Ar exista câteva căi: este nevoie de o reformă urgentă a mass-media finanţată din banii publici şi în primul rand a televiziunii şi radioului public, ca persoanele care conduc la acest moment compania Teleradio Moldova să fie demise pentru faptul cum au gestionat reflectarea campaniei electorale, pentru faptul cum au gestionat în special evenimentele post electorale. Pe de altă parte este absolut necesar de adoptat modificări în legislaţie care să permită dezvoltarea economică a presei independente. Editarea unui ziar sau a unui post de radio sau televiziune este de conceput şi ca impozitare ca un bussines comercial. Cel puţin pentru o anumită perioadă este nevoie de anumite facilităţi. Ceea ce s-a întâmplat după 7 aprilie a demonstrat foarte clar că este nevoie de a dezvolta nişte mecanisme prin care jurnaliştii înşişi să-şi penalizeze colegii care, în pofida normelor deontologice, se ocupă de campanii de denigrare pe criterii politice, reglări de conturi personale sau de articole la comandă.

Europa Liberă: Dle Macovei, Dvs vedeţi premise pentru ca un viitor apropiat să avem anumite progrese?

Petru Macovei: Temă mi-e că nu vom înregistra asemenea progrese într-un viitor foarte apropiat. Important este să fie monitorizarea Consiliului Europei şi a organismelor europene în general asupra realităţilor din RM. Iar orice altă asistenţă financiară, logistică, să fie acordată doar în funcţie de existenţa unor progrese palpabile care să fie bazată pe nişte monitorizări corecte, cu indicatori calitativi şi cantitativi.

Europa Liberă: Dle Petru Macovei, vă mulţumim foarte mult.
0