509

Ilie Ilaşcu: Snegur nu mi-a permis să-l lichidez pe Smirnov

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, nu mi-a permis să-l arestez sau să-l lichidez pe Igor Smirnov. Declaraţia aparţine fostului deţinut politic Ilie Ilaşcu, lansată în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la Pro TV Chişinău. Ilaşcu a mai adăugat că războiul de pe Nistru a fost declanşat în 1992 de către Moscova pentru a nimici Mişcarea de Eliberare Naţională din Republica Moldova.

Ilie Ilaşcu a mai declarat că existau probe la adresa lui Igor Smirnov ca să fie băgat la închisoare pentru minimum 25 de ani.

În replică, Anatol Plugaru, fostul ministru al securităţii, a declarat că nu au existat probe suficiente pentru ca Igor Smirnov să fie judecat, dar nu a respins ideea că ar fi existat şi o decizie politică pentru eliberarea liderului separatist.

„Noi am pierdut atât războiul diplomatic şi informaţional, cât şi cel militar în 1992. Exista şi riscul ca mun. Chişinău să fie bombardat. Totuşi, eliberarea lui Smirnov a fost o greşeală. Atunci, o lume întreagă s-a mirat cum o mână de oameni (statul Republica Moldova – n.r.) a opus rezistenţă unui imperiu”, a mai adăugat Anatol Plugaru.

Comentatorul politic Petru Bogatu a opinat că nu Smirnov este factorul important, deoarece „dacă nu era Smirnov, ar fi existat o altă marionetă”.

Vasile Botnaru, directorul biroului „Europa Liberă” la Chişinău a apreciat că „Transnistria este ca o piatră de moară”, „un leac împotriva unirii cu România”, prin care „Rusia opreşte Moldova să nu plece către Uniunea Europeană”.
0