454

Poliţia îi hărţuieşte pe protestatari

Protestatarii au mers pe rînd de la Centrul pentru Drepturile Omului, unde au fost primiţi de toţi trei ombudsmanii, apoi la Ministerul de Justiţie, de unde n-a ieşit nimeni, iar poliţia a interzis accesul delegaţiei cu brad şi cu mesaj pentru ministrul Pîrlog. La Ministerul de Externe iarăşi n-a ieşit nimeni şi a trebuit să lăsăm pachetul pentru ministru la poliţistul speriat dar arogant de la poartă. La Parlament au început problemele mai seriose, poliţia, condusă de Budeanu şi Anghel interzicea manifestanţilor să se apropie de intrarea principală în legislativ. Vicecomisarul Budeanu chiar a îmbrîncit şi dat pe jos femei, bătrîni. Totuşi grupul zgomotos a ajuns în faţa Parlamentului şi a urat din nou pentru respectarea libertăţii de exprimare şi de întrunire.

În faţa Preşedinţiei iar n-am fost lăsaţi să urcăm pe scări.

Între timp Anatol Mătăsaru a afişat lipite cu scoci între doi copaci o galerie de caricaturi şi fotografii color cu porci, măgari şi alte lighioane. Era filmat insistent de un observator CReDO, de doi angajaţi MAI şi de cameramanii de la cele trei televiziuni prezente la eveniment. Cu aceiaşi martori, Rodion Budeanu a smuls expoziţia de caricaturi din faţa Preşedinţiei.

Acelaşi brav comisar-adjunct Budeanu a şters cu piciorul inscripţia nevinovată de pe zăpadă scrisă de A. Mătăsaru în faţa Executivului. Cordonul tot mai gros de poliţişti în uniforme şi în civil a împiedicat protestatarii să se aprope de sediul Guvernului.

Am mers atunci la MAI. Chiar dacă era la semafor un alt cordon de băieţi cu gruga peste ochi, în ultima clipă au primit ordin să se ferească şi am putut ajunge cu toţii, PENTRU PRIMA DATĂ, chiar în faţa MAI.

Acolo s-a mai colindat/urat o dată, s-a vorbit scurt la megafon, s-au dat papucii şi brăduţii pentru ministru ai lui, apoi am început să ne dispersăm.

Petru Corduneanu, fost comisar-adjunct al oraşului, apoi şef al Serviciului Pază de Stat, care s-a prezentat “angajat MAI” i-a numit pe toţi “rîsuri şi lepădături”, care în loc să stea acasă, să serbeze, umblă prin oraş şi fac proteste. A repetat asta de cîteva ori şi în faţa camerelor TV. Unui cameraman i-a zis să se spele. Oare va fi acţionat în judecată?
0