493

Sportul rusesc este lovit de criza economică globală

Criza globală a forţat mai multe discipline profesioniste din Rusia să scadă masiv bugetele, punând capăt cheltuielilor impresionante din perioada în care preţul petrolului şi al gazelor naturale depăşise orice previziuni. Mai multe cluburi ruseşti din fotbal, hochei pe gheaţă şi baschet au drept proprietari persoane sau companii care îşi fac banii din producţia de materii prime, precum gazele naturale şi petrolul. La momentul de faţă, patronii acestora au făcut reduceri sensibile pentru viitorul sezon, căutând, în acelaşi timp, şi alte surse de venit.

Printre echipele ameninţate chiar cu lichidarea se află FK Himki, în pericol să iasă din competiţie după ce guvernatorul regiunii Moscova, deţinătoarea clubului, a anunţat că nu va mai fi capabil multă vreme să suporte cheltuielile, iar o altă grupare din aceeaşi regiune, FC Saturn, va trebui fie să taie drastic din cheltuieli, fie să dispară.

De altfel, ambele cluburi au dat deja semne de criză: Himki l-a concediat pe antrenorul Serghei Iuran, după locul 14 ocupat, iar Saturn a terminat doar pe locul 11, după ce cu un an în urmă ocupase locul 5.

În situaţie dificilă se află şi alte cluburi din prima ligă rusă, cum ar fi Lokomotiv Moscova, echipa la care evoluează românul Răzvan Cociş, unde patronul Nikolai Naumov a anunţat că bugetul din 2008 de 70 milioane de dolari va fi redus cu cel puţin 20 la sută în 2009, din cauza problemelor cu care se confruntă Calea ferată de stat, societatea care finanţează gruparea moscovită. Rivala din capitală, Spartak, cu moldoveanul Sergiu Covalciuc în lot, pe de altă parte, a precizat că va amâna reconstrucţia stadionului, din cauza lipsei fondurilor, dar şi ca urmare a evoluţiei dezamăgitoare sub conducerea noului antrenor, danezul Michel Laudrup.

Nici ŢSKA Moscova, clubul celei de-a doua bănci ca mărime din Rusia, VTB, nu stă mai bine, antrenorul Valeri Gazaev, cu un salariu foarte mare, plecând după încheierea contractului. ŢSKA are probleme şi pentru că înţelegerea de 33 de milioane de dolari pe trei ani cu banca se încheie la sfârşitul anului, iar semnele unei reînnoiri nu sunt prea evidente.

La rândul lui, clubul Zenit Sankt Petersburg, sponsorizat cu cea mai mare sumă din sportul rusesc, 100 milioane de dolari, de către gigantul energetic „Gazprom”, este nevoit să-şi regândească strategia pentru viitorul an, anunţând că va tăia masiv din buget şi va amâna construirea imensului stadion prevăzut, pentru care se estima un cost de 800 milioane de dolari.

Nu doar fotbalul este afectat
În alte sporturi, situaţia este, de asemenea, dificilă, exemplul cel mai cunoscut fiind al echipei feminine de baschet ŢSKA Moscova, retrasă din cupele europene iniţial, apoi salvată de intervenţia viceprim-ministrului Serghei Ivanov, bun prieten cu preşedintele clubului Serghei Kuşcenko, oficialul rus găsind un nou sponsor, pentru reînscrierea celei mai titrate echipe ruseşti, cu 16 titluri, din 18 posibile.

În hochei pe gheaţă, ambiţiosul plan al Companiei „Gazprom”, care a creat Continental Hockey League (KHL), o alternativă la NHL, a început să scârţâie, după câteva semne spectaculoase, cum ar fi angajarea cehului Jaromir Jagr, recrutat de la New York Rangers pentru echipa siberiană Avangard Omsk, pentru suma de 13 milioane de dolari. Recent însă această trecere intercontinentală a fost stopată, după ce s-a anunţat că un club din KHL, Metallurg Novokuzneţk, nu şi-a putut plăti la timp jucătorii, deoarece proprietarul, uriaşul combinat siderurgic NKMK, trece prin mari dificultăţi.
0