606

Lipsa dialogului dintre autorităţile de pa ambele maluri ale Nistrului favorizează tensiuni

Cca 3000 de copii care-şi fac studiile în şcolile româneşti din regiunea transnistreană, le sunt încălcate drepturile, a declarat Eleonora Cercavschi, deţinătoarea premiului anului pentru democraţie. Colectivele celor 8 şcoli româneşti s-au arătat nemulţumite faţă de ignoranţa autorităţilor moldoveneşti, care, „au lăsat şcolile cu predare în grafie latină de mai mulţi ani în voia sorţii”.

Liceul Teoretic „Evrica” din Râbniţa îşi desfăşoară al patrulea an studiile într-o grădiniţă a uzinei metalurgice. Eugenia Haluş, directoarea liceului, a explicat că spaţiul pentru educaţie este cea mai gravă problemă, de altfel, comună pentru celelalte şcoli româneşti. „Blocul de studii din Rîbniţa este gol, iar noi am fost lăsaţi în stradă. Autorităţile locale nu ne permit să studiem în blocul care ne aparţine”, a adăugat directoarea liceului.

Potrivit consilierului OSCE, autorităţile transnistrene au cerut şcolilor româneşti să se conformeze programului de studiu transnistrean, cu predare în grafie chirilică. Ea a mai adăugat că autorităţile locale, în mod condiţionat, refuză să le ofere sprijin. Nici situaţia şcolilor cu predare în grafie chirilică nu este mai bună, a comunicat Dace Lukumiete. „Şcolile moldoveneşti cu predare în grafie chirilică nu sunt într-o situaţie chiar bună. Din câte cunoaştem, acestea duc lipsă de susţinere educaţională, deoarece posibilităţile pentru editarea cărţilor în grafie chirilică sunt reduse. Tirajul este prea mic pentru ca acestea să fie publicate la Tiraspol. Nici o ţară din lume nu le-ar putea edita.”

Reprezentanţii şcolilor româneşti au reamintit că lipsa condiţiilor optime de studiu condiţionează scăderea numărului de elevi din şcoli. În Râbniţa, acum 10 ani, cca 100 de elevi mergeau în clasa întâi, acuma, numărul lor s-a redus la 13.

Ostilităţile în regiunea transnistreană intimidează părinţii cu piarerea locului de muncă, dacă preferă şcolile româneşti, povesteşte un elev din or Grigoriopol. „Prefer să-mi fac studiile la Liceul Teoretic Ştefan cel Mare şi Sfânt, pentru că aici sunt apreciat mai mult”.

Vitalia Pavlicenco, deputat în parlamentul R. Moldova, a comunicat că autorităţile moldoveneşti ar trebui să intervină mai mult. Regimul de la Tiraspol nu se deosebeşte cu mult de regimul Voronin. “Acestea nu vor să-i sprijine, pentru că nu agreează identitatea românească a acestei populaţii”.

Pentru a-i ocoli pe copii de ostilităţi şi pentru că studiile în şcolile moldoveneşti nu le satisfac cerinţele, în cele din urmă, părinţii optează pentru cele ruseşti, explică Matti Sidoroff, ofiţerul de presă al OSCE. Reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei din Tiraspol au refuzat să comenteze situaţia, iar cei de la Chişinău nu au fost de găsit.

Actualmente, în regiunea transnistreană, există 117 şcoli ruseşti, 45 şcoli moldoveneşti cu predare în grafie chirilică, 7 ucraineşti şi 8 româneşti. Cele din urmă sunt în aşteptarea deciziei Curţii Europene pentru Drepturile Omului, care au dat în judecată statul rus pentru discriminare, acum patru ani.

A se vedea ştirea în format audio
http://www.trilulilu.ro/Nataluta/e056a027ded0a8
0