798

Filat: „Suntem gata sa renuntam la referendum, daca avizul expertilor straini va fi unul negativ”

Alianta pentru Integrare Europeana va renunta la idea referendumului pentru adoptarea unei noi Constitutii, daca avizul expertilor straini va fi unul negativ. Declaratia apartine liderului PLDM, Vlad Filat, lansata in cadrul unei vizite la Balti, citat de Deca-press.Procesul de adoptare a unei noi Constitutii prin referendum va decurge in cateva etape, una dintre care este expertizarea masurilor de catre expertii europeni. Daca avizul acestora va fi negativ, noi suntem gata sa renuntam la plebiscit, a spus Vlad Filat.http://www.unimedia.md/?mod=news&id=17423Interesant. Cu toate ca eu personal vreau o constitutie noua, nu pot nega ca acest proces are aspecte ingrijoratoare. In primul rand exista riscul ca totul va parea in graba, si in acest caz rezultatul ar putea sa fie un rahat nu cu mult mai bun decat perla actuala. Chiar au fost declaratii de la membrii aliantei (aici vorbesc de Tanase) ca limba de stat ar putea fi numita moldoveneasca si in noua constitutie in spriritul compromisului. Daca o sa existe multe astfel compromisuri atunci mai bine fara constitutie noua.In al doilea rand, exista riscul ca daca AIE va organiza un referndum constitutional fara alegeri anticipate, atunci critica comunistilor (de altfel absurda) ar acapara oarecare temei. Prin alte cuvinte, elaborarea unei noi constitutii nu trebuie privita ca o alternativa la alegeri anticipate. Comisia de la Viena a accentuat acest punct, si eu sunt sigur ca si alti asa-numiti experti internationali care au fost invitati sa se pronunte asupra acestei probeleme vor avea of concluzie similara. Deci eu vad doar doua optiuni rationale: 1) O constitutie noua, calitativa, si elaborata fara graba urmata de alegeri parlamentare pentru a solidifica sistemul nou. Sau 2) Schimbarea doar articolului referitor la alegerea presedintelui, urmat de alegeri prezidentiale si parlamentare.
0