553

Cu prietenie, lui qwer, Toxic & Co... ;)

Motto:„Liberalii care merg pe mana lui Crin Antonescu vor sfarsi prin a-si musca propriile maini” © Mircea CartarescuAni de zile acest om a ars gazul prin parlament (in masura in care a dat pe-acolo) atins de o abulie absoluta in ceea ce priveste binele public. Nici o initiativa, nici o dovada ca parlamentarul liberal Crin Antonescu a existat.Alegerea sa in fruntea partidului a fost conjuncturala, foarte asemanatoare cu alegerea recenta a lui Ponta la PSD: dupa o guvernare dezastruoasa, Tariceanu nu mai putea ramane la sefia PNL, asa incat patronul Patriciu a scos un nume proaspat la inaintare. Pentru liberalii care nu mai doreau imixtiunea afacerismului in politica si care detestau cardasia cu PSD din timpul guvernarii Tariceanu, Crin Antonescu a fost o noua dezamagire.Capra sare masa, iada sare casa, se zice. Orice am spune despre el, nu ni l-am putea inchipui pe Tariceanu facand schimb de tricouri cu Geoana in noaptea fatala a recentelor alegeri prezidentiale, imbratisindu-se frateste cu dusmanul, indemnandu-si alegatorii sa voteze in turul doi cu acesta.Multi il numeau pe fostul prim-ministru „Tradiceanu”: cum il vor numi acum pe Antonescu? Exact acei oameni care nu inceteaza sa-l numeasca pe Basescu tiran, fara argumente care sa nu fie insuflate de ura (caci Basescu, in timpul precedentului mandat, a fost mai curand tiranizat el insusi de mediile dezlantuite si de parlamentul care a tot incercat sa-l debarce), sunt cei care nu vad tiranul in curs de constituire in persoana lui Crin Antonescu.Cei doi frati de cruce din perioada alegerilor, Geoana si Antonescu, daca au ceva in comun, este colosala lor vointa de putere. In cazul lui Geoana, ambitia lui nemasurata s-a lovit de alte ambitii, ale unor personaje din PSD de cu totul alta anvergura. Iliescu si-a luat prin Ponta o revansa zdrobitoare, punandu-l in fine pe sotul Mihaelei acolo unde-i e locul.Antonescu e mult mai norocos: PNL-ul nu are personalitati prea puternice sau prea ambitioase. Orban, de pilda, e un contracandidat de paie, caci orice penelist stie ca individul e mai rau si mai corupt interior decat insusi Antonescu.Tariceanu e perceput in acest moment ca omul lui Basescu, care incearca sa readuca PNL la guvernare, asa ca prea popular nu are cum sa fie. Despre Catarama ce sa mai spunem? Mai bine sa nu spunem nimic.In acest context, ii este usor lui Crin sa lucreze nestingherit la cultul propriei personalitati. Faptul ca a impus de curand votul pe echipe la congresul care se apropie nu e de bun augur. Faptul ca nu accepta nici o alta opinie si nici o alta voce in partid in afara de a sa proprie nu se potriveste, iarasi, cu liberalismul din care, vai, a mai ramas atat de putin la PNL.Foarte curand, liberalii vor deveni prizonierii unui om fara alte calitati in afara de un anti-basescianism fanatic. Iar in conditiile in care Basescu se estompeaza politic, apropiindu-se de ceea ce ar fi trebuit sa fie de la-nceput, un presedinte reprezentativ si nu jucator, Antonescu a cam ramas fara obiectul muncii.Fanatismul sau straluceste acum pur, vidat de idei, de doctrina, de maturitate, de responsabilitate politica, de alte scopuri in afara de propria lui perpetuare. Cu un astfel de lider se vor alege liberalii la congresul urmator. In loc de un om constructiv si capabil de initiative pozitive vor inscauna un simbol al urii neimpacate fata de alte partide si persoane. In esenta lui, un om al urii.Pe deasupra, o mana de fier, nici macar in manusa de matase, pe care mantreb cum o vor suporta oameni ca Mircea Diaconu sau Andrei Marga, pentru care am multa admiratie. Cum o vor suporta, de asemenea, mii de anonimi, ca mine si ca dumneavoastra, care cred in necesitatea liberalismului romanesc.Eu personal, de cativa ani incoace, nu mai recunosc doctrina liberala in penibila si tot mai penibila prestatie a PNL. N-am cerut acestui partid, de ani de zile, decat sa ma lase sa cred in el, iar el a refuzat mereu, cu incapatanare. Desi sunt liberal convins, in sensul cel mai larg al cuvantului, cum e firesc si cum am spus-o de atatea ori, nu pot crede intr-un partid manipulat financiar si politic de un singur om, nici intr-un partid ce se aliaza cu cea mai joasa stanga, un partid care-a fost cat pe-aci sa ne dea pe mana lui Geoana, un partid ce se lasa dus de nas de bidoane goale ca Antonescu.PNL ar trebui sa reprezinte middle-class-ul romanesc, sa incurajeze initiativa privata, sa fie un motor al progresului economic. Azi nu e decat o noua forma fara fond a politicii romanesti.
0