Podul dintre doua lumi
Istoria podului de pe raul Narva - in prezent un punct de trecere a frontierei bine pazit intre Rusia si Estonia. Marina Tadiuschevna trece granita destul de des. Femeia traieste pe teritoriul rus. Parintii si surorile locuiesc in Estonia. "Ne despart numai cativa kilometri, dar ca sa trec granita imi ia uneori si patru ore. Cateodata am sta impreuna la un ceai si-am mai schimba cate o vorba, dar nu se poate din cauza granitei", spune Marina.Pe vremea cand Marina era copil, Narva (aflat pe partea estoniana a podului) si Ivangorod (pe partea rusa) formau un singur oras. Totul era mult mai usor: nu exista granita, nu existau controale vamale, nu se cerea viza. Nascuta in Estonia sovietica, femeia a parasit pentru o vreme locurile natale. Cand s-a intors, Estonia era un stat independent. Familia locuia in Narva, dar pentru ca era cetatean rus, Marina a fost nevoita sa ramana in Ivangorod. In ziua de azi este angajata unui muzeu in care sunt expuse fotografii si picturi cu cele doua parti ale podului Narva. Uneori, cu gandul la trecut, Marina devine nostalgica:"Cand cele doua orase au fost despartite, pentru Ivangorod a fost o catastrofa. Nu mai aveam infrastructura. Am ramas fara nimic: fara retea de distribuire a apei, fara instalatii de epurare, canalizare."Familia de pe celalalt malPrecum marea parte a locuitorilor orasului Narva, Nelly (sora Marinei) este de origine rusa. Cetatenia estoniana pe care a primit-o este un motiv de bucurie. "In Uniunea Europeana, copiii mei au sanse mai bune", spune ea. Dar de Marina ii este dor mereu. Asa ca, ori de cate ori ii permite timpul, se duce la Hermannfeste - o veche cetate medievala din Narva. Din cetate se vede bine orasul aflat peste pod. "Pe malul celalalt se gaseste casa surorii mele. Se vede bine de aici. Uneori venim la cetate, ii telefonez Marinei si ii spun sa-si indrepte privirea incoace ca sa-i fac cu mana."- Vai ce induiosator! Sarmanii rusi... ;)