698

Europa Libera: Conflictului de pe Nistru cu memoria trunchiata

Se implinesc 18 ani de la declansarea conflictului armat de pe Nistru. Potrivit datelor statistice, in acel razboi au decedat 800 de persoane, 40 au fost date disparute si alte 3 500 au fost mutilate. Daca ar fi sa credem acestor cifre, sute de mame si-au inmormantat feciorii, sute de copii cresc fara tata, sute de tinere sotii vaduve s-au pomenit ca sunt sortite sa faca fata enormelor greutati ale vietii, pentru ca sotii lor au cazut aparandu-si Patria. In ziuna de 2 martie, 1992, au fost martori la toate atrocitatile organizate de cazaci. Ulterior au fost tinuti mai multe zile captivi, fiind pusi cu zecile in celule stramte. Au fost torturati, dupa ce li s-au imbracat veste antiglont, asupra lor s-a tras cu cartuse de lupta. Discutam cu cei, care acum 18 ani erau angajatii Comisariatului raional de politie Dubasari: maiorul pensionar Tudor Salin, plutonierul-maior Ion Smocvin si cu maiorul pensionar Ion Levinta. Ion Levinta: „Din primele clipe, dupa ce am cedat Comisariatul raional de politie, au prins a impusca cazacii si gardistii in Comisariatul raional de politie Dubasari si l-au aprins. Atuncea forte, care erau cointeresate in declansarea razboiului, au impuscat un cazac, poate chiar ei intre dansii si pe unul l-au ranit. Si atunci au avut dorinta sa ne omoare pe toti. Sa ne impuste pe toti, cand ne-au urcat in autobus, dupa ce am iesit afara...” Europa Libera: Toti colaboratorii Comisariatului de politie Dubasari? Ion Levinta: „Da. Am cedat armele, ca asa a fost comanda, ne-a urcat in autobus. In autobus un cazac a dorit sa arunce o grenada sa ne exploadeze, pe toti. S-a intamplat ca a fost luata grenada de catre un ataman si s-a evitat, s-a aplanat chestia asta. Pe urma, in Executivul raional, de asemenea, cazacii au vrut sa ne impuste. Iarasi s-a aplanat si situatia ceia. Mai pe urma, mai tarziu am fost intemnitati toti acolo, in Tiraspol. Unii trei saptamani, altii patru saptamani au fost detinuti nelegitim, fortati, torturati, maltratati.” Europa Libera: Ati fost si Dvs cu dansii? Ion Levinta: „Da. Am fost cu dansii.” Europa Libera: Dumneavoastra ati fost unul din cei care ati fost intemnitat? Ion Levinta: „Da. Noi am fost intemnitati. Noi eram 18 colaboratori intr-o camera de unul saptezeci latimea si trei metri. Fara ferestre, fara oxigen si ne inadusam. Daca cineva batea in usa...; ca iata colegul Smocvin de cateva ori si-a perdut cunostinta.”Ion Smocvin: „Noi am avut patru baieti infarct la inima.” Europa Libera: De ce ati ajuns sa aveti acel infarct? Ion Smocvin: „Ne bateau si nu ne dadeau apa de baut.” Europa Libera: Motivul? Ion Smocvin: „Sa ne predam de partea lor.” Europa Libera: V-ati gandit vreo data sa treceti de cealalta parte? Ion Smocvin: „Niciodata. Veneau cu Radio Pridnestrovia si ne spuneau vorbiti pe radio si spuneti ca voi sunteti vinoveti, voi ati impusacti cazacii, voi ati inceput impuscaturile – spune pe radio! Le spun ca asta nu pot sa spun ca asta nu-i. Ei, si de la asta bataie si apa nu-ti da de baut.” Ion Levinta: „Daca bateam in usa sa-l scoatem pe cel care pierdea cunostinta, eram batuti.” Europa Libera: Aici alaturi de noi si domnul Tudor Salin. Si Dumneavoastra, fost angajat al Comisariatului de politie Dubasari, care ati trecut prin acel coridor al mortii. Acolo, in subsolul temnitei de la Tiraspol.Tudor Salin: „Stiau ziua de nastere la fiecare si ne faceau „cadou”. Deoarece eu sunt in martie, 10, am fost torturat foarte puternic si am pierdut cunostinta atunci.” Europa Libera: De ziua Dumneavostra de nastere. Tudor Salin: „Da. De ziua de nastere.” Europa Libera: Si cum v-ati revenit? Tudor Salin: „M-au udat cu apa si mi-am revenit cu greu. Nu intelegeam unde ma aflu.” Ion Levinta: „Colegul Buzila Fiodor a fost imbracat cu trei veste antiglont si in ziua lui de nastere i-au facut „cadou”. La inceput cu automatul l-au pus ca si cum il impusca in frunte, pe urma la gat si pe urma l-a impuscat in inima. El a cazut jos. Cand i-a scos o vesta, cand a doua - una a fost sparta...; a doua, s-a gasit glontele intr-a treia, intre veste. In fiecare zi, fiecare luam bataie. Era permis sa te duci pentru necesitatile vitale la WC - 10 secunde. Mancarea era stricata. Baietii, daca consumau aceasta hrana si doreau sa se duca la WC nu le permiteau. 10 secunde. Domnul Mihai Sarbu, el n-a fost afara pentru dansul vreo 10 zile, se umflase. L-au pus sa spele coridorul si un cane, un dulau mare il asmuteau sa-l rupa.” Europa Libera: De ce va supuneau unui asemenea tratament antiuman? Ion Levinta: „Asa-i in firea lor. Erau cazaci, erau batalionul „Dnestr” si erau gardistii. Comportamentul lor era criminal. Poate ca s-au gandit ca niciodata nu va fi dezvaluita aceasta taina, dar insusi launtricul lor arata cine sunt „eliberatorii” nostri. Cate o data stam si ne gandim, ca fara oxigen, batut, maltratat din toate punctele de vedere...; putem sa-i asociem cum faceau criminalii, fascistii in lagarele de concentrare. Poate ca mai rau. Fiindca de acuma in asa stare erau colaboratorii, ca se vedea cum e schimbat omul, cum este slabit, cum este demoralizat absolut.” Tudor Salin: „In seara ceea mi-au pus catusele si am fost ridicat de pe scari si am primit..., am emotii...” Europa Libera: E greu sa-ti amintesti acele timpuri? Tudor Salin: „Foarte.” Europa Libera: Mai rar se intampla sa vezi pe obrazul barbatului lacrimi. Tudor Salin: „Sunt amintiri foarte grele.” Europa Libera: Amintirile ce inseamna – durere, suferinta, chin, necaz, deceptie? Tudor Salin: „Toate. Si necaz, si chin, si psihologic am fost distrus. Eram gata sa fim nimiciti pe loc, insa...” Europa Libera: A?i vazut moartea cu ochii Dumneavoastra? Tudor Salin: „Da, de cateva ori... Europa Libera: Hai stapaniti putin emotiile si spuneti ce era acolo. V-au batut? Tudor Salin: „Da. Mai ales noaptea. Au fost momente ca am pierdut si constiinta. Am crezut ca n-am sa ma mai intorc.” Europa Libera: Atunci ce vartsa aveati? Tudor Salin: „40 de ani. Vreau sa spun ca am fost interogat de catre serviciile speciale din comitetul securitatii din Moscova – un colonel, care ne-a injosit. A spus ca suntem prizonieri de razboi si vom fi lichidati.”Articolul complet il gasiti pe site-ul Europa Libera
0