Zeci de basarabeni au primit cetatenia romana
Un numar de 341 de persoane, majoritatea basarabeni, au devenit astazi, la Institutul National al Magistraturii, cei mai „noi” cetateni romani.Unii dintre ei povestesc ca au asteptat ani de zile vestea primirii cetateniei si de aceea, plini de emotie, au luat drumul Bucurestiului, pregatindu-se ca pentru o zi de mare sarbatoare.Petru Sirghi, un tanar de 24 de ani, din Orhei, venit in Romania acum cinci ani, si-a imbracat costumul cel bun si a luat cu el, in buzunar, tricolorul. E acelasi in care s-a infasurat de 1 Decembrie cand a fost sa viziteze locul Marii Uniri, de la Alba Iulia. „Simt ca de azi imi pot justifica identitatea romaneasca”, spune tanarul, in prezent masterand in Politici Publice la SNSPA, dupa ce a absolvit studii economice la Facultatea Transfrontaliera de Stiinte Umaniste, Economice si Ingineresti a Universitatii Dunarea de Jos din Galati.Petru a facut cerere sa devina cetatean roman inainte sa vina aici la studii: doua pe an, din 2003 pana in 2007, fara sa primeasca niciun raspuns, astfel ca in urma cu trei ani a decis sa isi ceara dreptatea in instanta. Exact atunci a fost invitat sa isi depuna dosarul pentu obtinerea cetateniei romane. Sora lui este si ea, de la sfarsitul lui 2009, cetatean roman, iar fratele sau a cerut si el cetatenia.„M-am nascut romanca”„Eu sunt in Romania de cand m-am nascut. M-am nascut romanca, actele sunt doar o formalitate care are si ea rolul ei”, spune Svetlana Popescu, 23 de ani, absolventa de Limbi Moderne Aplicate la Galati.Stela Pantelei, 25 de ani, absolventa de studii economice la Universitatea de Vest din Timisoara e decisa sa ramana in Romania si sa isi faca o cariera. E de noua ani in Romania si spune ca s-a adaptat perfect mediului. Mai mult, ea cere acordarea preferentiala a cetateniei acelor basarabeni care dovedesc ca vor sa se stabileasca aici sau care vin la studii.Ghenadie Botoc are 28 de ani, iar ultimii 10 i-a trait in Timisoara unde si planuieste sa ramana in noua lui viata de roman cu drepturi depline. „Sunt primul din familia mea care a cerut si a obtinut cetatenia romana”, povesteste tanarul, absolvent de Economie. Tanarul mai spune ca bunicii lui chiar au avut cetatenie romana, iar rostirea solemna a juramantului nu a fost decat reastabilirea unei ordini firesti a lucrurilor.