658

Bravo vacutza!

Solutia anticriza: vacile Duminica, 07 Februarie 2010RETETA. Cu numai doi oameni, el si fiul sau, Cristian Lungu a pus pe picioare o ferma cu 20 de vaci din care scoate lejer 100.000 de euro pe an.Dupa ce a incercat sa faca bani din morarit si nu i-a mers, Cristian Lungu nu s-a lasat batut si s-a reprofilat. Lapte si branza mananca toata lumea, asa ca s-a gandit sa se faca fermier.Cu 200.000 de euro investiti in patru ani a pus pe picioare o ferma de 20 de vaci. A pornit de la una singura. „Babuta” a costat 7 milioane de lei, dadea 6 litri de lapte dimineata, 6 seara si, dupa o saptamana, l-a speriat pe Cristian Lungu - „ce sa fac eu cu atat lapte?”.„Mananci o zi, dar apoi tre sa faci si branza. A facut nevasta-mea si a iesit foarte buna. Am incercat sa fac si eu, dar n-a mers, mie imi plac lucrurile mai agitate, nu prea am rabdare”, isi aduce aminte Cristian Lungu primul moment cand l-a „zgandarit” ideea de a-si face o ferma de vaci.Babuta l-a trimis la cursuriInainte de ferma, tot ca o afacere de familie, si-a deschis o moara pe meleagurile unde a copilarit, in comuna Dascalu de langa Bucuresti. „Am facut-o cu fiul meu, singuri. A mers bine 3-4 ani, pana a aparut problema cu pamantul. Erau preturi foarte bune, oamenii au inceput sa vanda si, bineinteles, au inceput sa dispara si animalele.”De pretul terenurilor a profitat si fermierul Lungu: „Am cumparat pamant pentru mine. Insa am luat cu 200 de euro hectarul si, dupa un an si jumatate, l-am vandut cu 50.000 de euro”.Cu banii obtinuti pe 4 hectare le-a inceput casele copiilor si a inceput sa-si contureze ideea pe care o avea in cap de cativa ani buni - o ferma de vaci, nici prea mare, nici foarte mica. In plus, a prins si un curs la Balotesti, acolo unde a invatat cateva lucruri elementare despre cresterea vacilor: „Cercetator de meserie, am inceput sa caut. Profesorii au vazut ca sunt foarte interesat, mi-au dat carti de specialitate. Insa mi-am dat seama ca sunt cam depasite si am cautat sa fac dupa regulile europene”Laptele curge cu profit la dozatorApoi a plecat tinta in Germania sa cumpere 20 de vaci de rasa - Holstein: „Am dat 2.000 de euro/bucata, fara 40 de euro. Dar cu tot cu transport”.Astfel, intr-un fost spatiu al CAP, Cristian Lungu a inceput sa-si puna pe picioare ferma pe care o avea in plan. La ea lucrau si lucreaza in continuare doar doi oameni, el si un baiat pe care l-a infiat.Prin instalatia de muls pe care a dat 11.600 de euro, pe langa celelalte colege, FBI, Murdarici, Tab, Tatoasa sau Cristina dau cate 500 de litri pe zi si trebuie sa indeplineasca cota trecuta in actele fermierului Cristian Lungu - 162.000 de litri anual. Laptele il vinde la un italian care face mozzarella. Insa, in curand, va rupe colaborarea, „dozatoarele cu lapte sunt viitorul”. „Iau doua, pe primul il voi monta chiar de luna aceasta, de pe 20, la Doamna Ghica. Unul costa cam 40.000 de lei, insa investitia o acopar in cativa ani. La un automat iau cam 7.600-7.700 de euro pe luna. Acum iau undeva la 2.900 de la italian ”, face un calcul proprietarul de vaci.Mai mult nu ar investi, „ajunge pentru familie”. E hotarat, de ferma nu se lasa: „Ma plictisesc repede, de vaca se pare ca nu”
0