685

Andrei PLESU: Iarasi si iarasi despre imaginea Romaniei

Ne amintim inca de scandalul mediatizat pina la isterie, din care trebuia sa rezulte ca Institutul Cultural Roman si mai ales Horia-Roman Patapievici ne-au facut de ris in America cu expunerea bascalioasa a unui ponei roz sau, in Europa, cu lucrari grafice „obscene“. Cind e vorba de „specificul national“, de „ce ne reprezinta“ de-adevaratelea, tot omul, chiar si cel mai precar analist de talk-show, se considera competent. Si totusi, „dusmanoasele“, „vicioasele“, „descalificantele“ erori ale propagandei ICR n-au avut nici un ecou degradant in presa straina. Dimpotriva. Scandalizati eram numai noi, mindrii ciobanasi de pe Dimbovita. De curind insa, marile ziare din Statele Unite si din Comunitatea Europeana au avut material gras pentru o spectaculoasa contra-lovitura de imagine, livrata pe tava de familia Geoana. Am devenit, brusc, bufonii planetei. Sintem singura tara cit de cit „civilizata“, in care un politician de virf, candidat la presedintie, se declara invins pe baza de manevre „oculte“. Nu prin jocuri de culise, nu prin intrigi mirsave, nu prin „aranjamente“ felone, ci prin ghidusii oculte la propriu: chestii paranormale, unde malefice, pase magnetice criminale. Emisii energetice, ma-ntelegi! Flacari violete, care va sa zica! Dracula redivivus! Si asta n-ar fi nimic. Dar presa autohtona a dedicat fenomenului ample dezbateri. Au fost invitati experti in ezoterism, pavelcoruti, (para)psihologi, vrajitoare, francmasoni si bioenergeticieni versati ca sa explice lucrurile „stiintific“. Tara si-a tinut, zile intregi, rasuflarea: a fost sau n-a fost? Pina la urma, dl Geoana s-a speriat si a batut in retragere. N-a vrut, chipurile, sa mearga atit de departe. S-a exprimat doar asa, metaforic... Dar „imaginea“ a ramas. Am intrat in gura lumii ca o comunitate de subdezvoltati. Ne putem intreba daca acest episod a stirnit o indignare publica macar pe sfertul celei stirnite de episodul ICR. Nici vorba. S-au facut doar citeva glumite benigne, s-a profitat de ocazie pentru a se discuta „serios“ posibilitatea fenomenelor supra-sensibile si s-a oferit dlui Iliescu ocazia de a infiera inca o data obscurantismul. Nici persecutatii, nici fudulii nu s-au simtit lezati. Ideea ca ne-am facut un portret de campioni voodoo, ideea ca am fi putut avea un presedinte predispus la lesinuri hipnotice ne lasa reci. In definitiv, nu putem pentru ca sa stim! Poate ca ceva-ceva o fi adevarat: vreo adiere otravita, vreun circel nevazut, vreo smecherie din arsenalul docurilor marinaresti. Oricum, lucrurile nu sint asa de grave ca marea tradare a poneiului roz, pusa la cale de Patapievici. Aia da! Aia ne-a stricat frumusete de imagine! Restul sint accidente nesemnificative. Intimplari rupte din viata. Mofturi. Totul e sa fim vigilenti, mai ales acum, ca s-a hotarit data decisivului congres al PSD. Sa nu se strecoare, dumnezeului, vreun Aleodor in sala de sedinta si sa ne trezim ca Geoana pierde iarasi... http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=311&cmd=articol&id=12353
0