De ce romanii “ii urasc pe rusi” si considera ca Moldova le apartine?
Ziarista Daria Aslamova de la publicatia “Komsomolskaia Pravda” (“Adevarul Utecist”) din Moscova a venit special la Bucuresti ca sa afle raspunsul la aceasta intrebare. “Stravechea doctrina politica romaneasca suna asa: Adevarul este ca nimic nu este definitiv”, noteaza jurnalista rusoaica. Corneliu Vadim Tudor i-a spus verde-n fata ca Basarabia, Herta si nordul Bucovinei apartin Romaniei. “In afara de Taras Sevcenko, eu n-am auzit nimic despre cultura ucraineana. Poate e vina mea. Mie nu-mi place ca, drept consecinta a pactului Molotov-Ribbentrop, fratii mei romani se afla in puscaria ucraineana. Partidul Romania Mare a protestat cand s-a incheiat tratatul cu Ucraina, prin care romanii de-acolo sunt anihilati. Ne-au ingrozit ca Romania nu va putea intra in NATO daca nu recunoastem frontiera cu Ucraina, dar faptul ramane fapt: Ucraina a acaparat teritoriul alte tari. Si nimeni nu ma poate convinge pe mine sa respect o tara care nu respecta dreptul international”, i-a spus Tribunul. Mircea Druc a asigurat-o pe Daria ca Romania poate deveni un partener pragmatic pentru Rusia: “Ceea ce a fost intre sarbi si croati ar fi simfonia pacii in comparatie cu ceea ce s-ar putea intampla intre rusi si ucraineni. Sau credeti ca ucrainenii sunt asa de blanzi cum au fost cehii si slovacii, si ca pot sa se desparta pasnic? Niciodata! Lor le-a revenit bucata cea mai grasa din toate republicile fostei URSS. Ei ar trebui sa se divida in trei parti: Galitia catolica, Ucraina propriu-zisa, cu capitala fie la Poltava, fie la Kiev, si partea ruseasca cu Crimeea. Crimeea dumneavoastra este chestiune realmente agasanta. Tineti seama ca in Romania exista forte politice care ar sprijini tendinta legitima a rusilor de a prelua Crimeea la schimb cu recunoasterea din partea Rusiei privind dezmembrarea ilegala a Romaniei in 1940, cand a fost desprinsa Moldova de tara. Pentru Rusia, Romania este un dusman subiectiv, dar si un partener obiectiv. Voi nu puteti patrunde cu hidrocarburile spre piata europeana, ignorand Romania. (Daca nu cumva vreti sa rezolvati problema cu imprevizibila Ucraina). Recent a fost semnat un contract grandios intre Gazprom si Romania: tot gazul din Novorosiisk in forma lichida sa ajunga in portul Constanta, unde va fi cel mai mare terminal. LUKOIL al vostru deja se afla in Romania. Trebuie gandit pragmatic. Ce pierde Rusia acum daca discuta nu cu RDG, ci cu Germania Federala? Nimic. Ce va pierde Rusia daca va avea afaceri cu Romania unita? Eu sunt unionist si nu vad un alt proiect decat unirea Romaniei cu Moldova. Am irosit 20 de ani de la perestroika, dar unirea se va face. Cum se va face acest lucru: fie va incepe un razboi civil in Ucraina, cum s-a intamplat in 1918, fie va fi in interesul americanilor aderarea Moldovei la UE, dar ceva se va intampla in anii care vin. Este inevitabil”.- Titlul temei si opiniile exprimate apartin celor trei mentionati: Daria Asamova, Corneliu Vadim Tudor, Mircea Druc...