1537

Patria Rodina

„Vrem filme traduse in romana!”, sustin peste 700 de membri ai grupului „Nu mai mergeti la PATRIA”, creat pe reteaua de socializare Facebook.Facebookerii revoltati de politica lingvistca promovata de cea mai cunoscuta retea cinematografica din R. Moldova boicoteaza, deocamdata pe Internet, cinematografele „Patria”, asta din cauza „politicii discriminatorii dusa de aceasta institutie”.„Ieri am fost la cinema cu fiica mea. Am vrut sa vedem «Povestea de Craciun». Am intrebat in ce limba e filmul si mi s-a spus direct: La noi toate filmele sunt in limba rusa”, povesteste Vitalie Dogaru, citat de administratorul si creatorul grupului „Nu mai mergeti la PATRIA”, Victor Ciobanu.La randul sau, administratorul grupului „Nu mai mergeti la PATRIA” se intreaba, in prezentarea din profilul grupului, cum de „Patria” – o retea de cinematografe care propune filme exclusiv in rusa – a reusit „sa devina un monopol intr-o tara a carei limba de stat este romana”. „E simplu, datorita ignorantei cetatenilor”, sustine Victor Ciobanu, indemnandu-i pe facebookeri sa protesteze si sa nu mai mearga la „Patria”.Intr-un comentariu postat recent, Ciobanu scrie ca a citit mai multe comentarii despre pretul piparat al traducerilor in romana, dar „cum ramane cu Patria.md, site-ul oficial al popularei institutii cinematografice moldovenesti, cu versiune doar in limba rusa?”, se intreaba facebookerul.E de notat ca problema filmelor dublate in rusa si rulate in cinematografele „Patria” a fost semnalata in repetate randuri de bloggeri. Unii dintre acestia au ironizat pe seama brandului „Patria”, care mai degraba ar fi trebuit sa fie echivalentul sau rusesc „Rodina”.„De ce ar trebui noi sa mergem la cinematograf si sa vedem filme in rusa? Pentru ca avem o minoritate rusa care reprezinta aproximativ 10%? Sau poate pentru ca nu ne respectam pe noi insine? Daca „Patria” nu are destui bani pentru a traduce filmele (desi reprezinta un monopol pe piata, iar monopolurile au venituri extraordinare), sa ruleze filmele in engleza. Noi stim rusa, sa ne perfectionam engleza!”, scria, inca in martie 2009, Alexandru Cozer pe blogul sau.Cinematografe „Patria” sunt in Chisinau, Balti, Ungheni si Cahul. „Patria” este unica retea de cinematografe din R. Moldova.
0