592

Strada 7 APRILIE 2009

http://stelapopa.unimedia.md/2009/12/30/strada-7-aprilie-2009/Strada 7 APRILIE 200930 December 2009 10:08 Stela Popa Articole7 aprilie stela popaCiteam zilele acestea parerile mai multor analisti, de o parte si de alta a Prutului care, facand bilantul lui 2009, gaseau evenimentul 7 aprilie, indubitabil, drept cel mai important punct de rascruce al anului care ne paraseste. Un an pe drept cuvant istoric si de o importanta cruciala pentru viitorul R. Moldova. Un an in care generatia lui 7 aprilie, asa cum imi place sa i se spuna, si-a aratat forta, la propriu si la figurat.Borcanul cu miere al puterii sterge cumva amintirile?“7 aprilie – mai oranj decat Revolutia Oranj!”, scrie sociologul Dan Dungaciu intr-un articol din Timpul, iar jurnalistul Nicolae Negru declara pentru Contrafort ca 7 aprilie a aparut ca „un fulger din senin”, iar „demersul lor (n.n – al tinerilor) a luat prin surprindere nu numai guvernarea comunista, paralizata de frica, dar si opozitia”.Bine spus – „si opozitia”! Despre comunisti nu mai spun nimic, trebuiau sa se astepte la asa ceva, dar opozitiea – la ea o sa ma opresc un pic. O opozitie care astazi – de ce sa nu o spunem?! – nu ar fi fost, cel mai probabil, in capul mesei, triumfatoare, cum o vedem, daca nu ar fi fost acei tineri, acea „generatie a lui 7 aprilie”.Fac o paranteza. Imi amintesc aici de o discutie purtata de curand cu istoricul Ion Varta. L-am intrebat daca a indreptatit guvernarea asteptarile acelor tineri si nu numai? Ion Varta mi-a raspuns transant: “Acum s-a aprins o lumina in capatul tunelului si foarte multa lume crede ca deziteratul nostru, de a iesi din aceasta situatie incerta, plina de lipsuri, de incertitudini, va avea un final fericit”.Finalul ca finalul… Vorba aceea: “vom trai si v-om vedea”. Ma intreb insa astazi, la jumatate de an de la acel eveniment, de ce oare opozitia, repet, cea pe care am ajutat-o cu totii sa acceada la putere, nu este mai categorica in abordarea acestui subiect – 7 aprilie? De ce oare mi se creaza impresia ca se evita subiectul sau persista o frica legata de acest “cartof fierbinte” – 7 aprilie? Gresesc oare cumva? Dupa declaratiile publice sporadice ale celor de la putere – nu prea cred…Teama mi-e ca, odata ajunsi acolo, sus, la borcanul cu miere, unora dintre cei din fosta opzitie de la Chisinau nu prea le mai convine subiectul… Sau poate inca le mai suna in urechi vestita declaratie a lui tatuca (n.n. – V. Voronin), de la RIA Novosti, din iunie 2009: “Aceasta a fost „revolutia tradatorilor”, iar nu a patriotilor si democratilor – un fel de „vlasovscina” moderna. Mi-e rusine pentru aceasta opozitie”.De unde si teama de asumare a acelor evenimente?…“Voronin = Tribunalul de la Haga!”Daca Voronin si comunistii (cei care au mai ramas in decadentul PCRM) fac din 7 aprilie cap de acuzatie, de ce actualii guvernanti le dau aceasta placere si le lasa mana libera? De ce nu se fac invers? Adica procese si comemorari? Respectiv 7 aprilie sa devina un moment venerat si introdus in manualele de istorie, asa cum este firesc si acolo unde ii este locul? Sa se scrie negru pe alb toate cum s-au intamplat: atat despre instigatorii infiltrati, cat si despre cei multi, nemultumiti si neprihaniti adunati din disperare in centrul Chisinaului. Nu ai cum sa uiti de un Valeriu Boboc… Pur si simplu nu ai cum sa ignori un asemenea adevar dureros. Nu ai cum sa uiti de tipetele, huiduielile sau bastoanele de pe spinarea tinerilor! Nu ai cum! Asta trebuie sa inteleaga guvernantii de la Chisinau si asta trebuie ei sa-i ofere lui 7 aprilie – onoarea cuvenita. Voronin nu mai are de ce “sa faca agenda”. El nu o mai poate construi decat la lada de gunoi a istoriei, acolo unde ii este locul. Batea pur si simplu nu mai trebuie sa conteze! Oare chiar nu se intelege? Nu mai are cum sa improaste mai departe in 7 aprilie si nici nu trebuie sa i se mai dea prilejul. In loc sa-i acordam asemenea placeri anti-nationale ar trebui mai bine sa ne gandim la ceea ce cereau pe 7 aprilie protestatarii “Voronin = Tribunalul de la Haga!”Strada 7 APRILIE 2009Dupa toate aceste ganduri, iata de ce vin sa intreb si eu, acum, pe final de an, probabil ca si multi alti concetateni – “Noi de ce nu avem macar o strada pe nume 7 APRILIE 2009?”Sau, cum spune si Leo Butnaru in Contrafort: „In contrasens maharilor de ieri (agenti de circulatie in politica si ideologie), ce vor sa dea lucrurile drept – mai ca, maica! – tentativa de lovitura de stat, manifestatiile studentilor, liceenilor si tinerilor sunt demne de analele si respectul istoriei. Prin amploarea si implicatiile pe care le-a avut – indepartarea comunismului de la putere, ziua de 7 aprilie trebuie sa dea nume unor strazi din orasele noastre, unor organizatii de tineret”.Intr-adevar – DE CE? De ce ne facem a uita ca 7 aprilie este, asa cum spune si binecunoscutul jurnalist Constantin Cheianu – „mobilizarea fara precedent a tot ce mai inseamna constiinta si maturitate civica in Basarabia pe fondul unei confruntari electorale disperate”?De ce nu dam, asadar, Cezarului ce-i al Cezarului si lui 7 aprilie ce e a lui 7 aprilie? Repet: de ce guvernantii, mai noi, arunca acest „cartof fierbinte” unul in mana celuilalt? De ce le este frica?Cu strada Grigore Vieru e clar… am inteles… au intrat discutiile intr-un punct mort… Dar cu 7 aprilie cum facem? O lasam si pe asta de izbeliste?Nu va pare, totusi, ca e prea mult? Intreb guvernantii fie si numai din motive pragmatice, electorale, daca altfel nu merge…De ce?IDEEA E BETON!!!! POATE FACEM SI O PETITIE PE SEAMA ASTA?????
0