819

"Romania: Parisul Estului"

James Rosapepe, fost ambasador american in Romania si Sheilah Kast, sotia acestuia, de profesie ziarist, semneaza cartea de calatorii "Dracula is Dead" (Dracula este mort). O carte care aduce informatii la zi despre o Romanie care a lasat de 20 de ani in spate comunismul, scrie publicatia de peste Ocean The Baltimore Sun. Sub titlul "Romania: Parisul Estului", jurnalistii americani scriu un nou episod despre o tara cunoscuta altminteri pentru Dracula si Ceausescu."Ca majoritatea americanilor, impresiile noastre despre Romania inainte de a merge acolo erau legate de Ceausescu, Dracula si copii abandonati. Aproape de indata ce am ajuns, am fost loviti de un nivel ridicat de educatie si cultura, de importante resurse naturale, de la Marea Neagra si raul Dunare pana la munti si la rezerve de petrol si gaze, precum si de fabricile, afacerile si structurile guvernamentale care erau destul de bine dezvoltate - ca in Europa de Vest sau Rusia, nu ca intr-o tara din lumea a treia", sustin cei doi soti, intr-un interviu acordat jurnalistilor americani.Acum, James Rosapepe este senator de Maryland, iar sotia sa Sheilah Kast isi continua meseria de jurnalist si este gazda unei emisiuni la un post de radio. Nu pierd, insa, nicio ocazie sa vorbeasca despre Romania, tara unde Rosapepe a fost ambasador din 1998 pana in 2001. "Chiar si arhitectura Bucurestiului ne-a surprins. Este un melanj de modern, art nouveau, secolul 19 si era comunista. Totul arata ca Romania este o tara moderna, dezvoltata si explica de ce, intre cele doua razboaie mondiale, Bucurestiul era numit Parisul din Est", marturisesc cei doi.Intrebat care sunt amintirile cele mai placute ale sederii in Romania, Rosapepe a replicat: "Cat de inteligenti si de muncitori sunt atat de multi oameni. In «Dracula Is Dead», povestim cum am vizitat o fabrica din Brasov, care lucreaza pentru companii din SUA. L-am intrebat pe unul dintre tinerii ingineri care este cea mai dificila parte in munca alaturi de colegi americani. Ma asteptam de la el sa spuna ca problema era limba sau diferenta de curs orar. «Sincer, este faptul ca americanii isi iau liber in weekend», a raspuns el. «Pentru ca noi lucram sapte zile pe saptamana, ei raman in urma»".La randul sau, Sheilah Kast a declarat ca aceasta intrebare ii readuce in memorie sute de imagini. "Una dintre amintirile preferate este o duminica dupa-amiza la Muzeul Satului din Sibiu, un oras vechi din Transilvania. Era cu cateva luni inainte ca Romania sa participe la Smithsonian Folklife Festival in Washington, in 1999, iar muzicienii se adunasera sa repete. Eu doar ma uitam, dar am sfarsit toti prin a dansa. A fost un sentiment de optimism si de emotie, alimentat de muzica lor fabuloasa".
0