747

Viata grea de diplomat... moldovean

Tatal - diplomat, angajat al ambasadei Moldovei in Belgia. Mama - sotie de angajat al ambasadei Moldovei in regatul Belgiei. Fiica - pitzi de 16 ani, studenta la trei facultati deodata, top model sau aspiranta la o astfel de, cum sa-i zic, slujba. Iar daca fiica aspira, o sustin si tati, si mami, nu? Mai exact, papa i mama. Caci parintii fetitei vorbesc rusa! Asta chiar daca tati este diplomat, angajat al ambasadei Moldovei in Belgia.Pasarea pre limba ei piere - spune un bun proverb romanesc. Dar domnii si doamnele de la ambasada Moldovei in Belgia se pare ca nu stiu romana si proverbele destepte. Altfel, nu ar fi filmat concursul unde participa fiica lor, Valeria, si nu ar fi difuzat imaginile, unde vorbeau in rusa, prin intermediul unui post de televiziune, public inca. Acum trebuie “sa piara pre limba lor ruseasca” . Doamne Fereste, nu va ganditi la grozavenii. Vorbeam metaforic. Adica, distinsul “diplomat” trebuie sa fie revocat imediat din functie. De ce? Pentru ca NU VORBESTE LIMBA ROMANA!!! In plus, Guvernul Republicii Moldova a rechemat de curand mai multi ambasadori motivand ca acesti reprezentanti ai Moldovei isi urmareau interesele proprii, nu ale tarii. Oare ce interese urmaresc cei doi parinti iubitori?Poate veti spune, de unde stii ca acest reprezentant al Moldovei nu cunoaste romana? Corect, nu stiu daca vorbeste sau nu limba lui Eminescu, dar nici nu-mi pasa pentru ca este intr-un loc public, iar vorbele i-au ajuns in casele a milioane de moldoveni… in rusa!!! Hai sa nu ne ascundem dupa deget. Stim ca majoritatea angajatilor ambasadelor Moldovei troscaiesc la rusa, nicidecum in romana, fie, pot sa-i spuna si moldoveneasca. Ce ar fi daca AIE ar schimba situatia asta? Si daca tot se pun pe capul diplomatilor, de ce sa nu le schimbe si atitudinea fata de moldoveni?In minte imi vin doua exemple. Unu, eram intr-o deplasare cu 7-8 jurnalisti moldoveni prin Kiev. Ambasada sau Consulatul Moldovei, nu tin minte exact, se afla chiar langa cel/cea a Letoniei. Eram, deci, vreo 7-8 jurnalisti si am batut la usa reprezentantilor nostri. Ni s-a spus ca nu putem intra la domnul ambasador/consul si ca in genere, dansul este foarte ocupat. A iesit ulterior alene cu masina superba din curtea ambasadei/consulatului fara sa ne adreseze barem o privire. Stiti cine ne-a primit? Ambasadorul Letoniei. Ne-a povestit despre tara lui, ne-a servit cu cafea. Asta da diplomatie!Doi, am asteptat in fata Consulatului Moldovei in Romania, in calitate de cetatean, inceputul programului de dupa pauza de masa. Asteptarea mea s-a intins vreun sfert de ora dupa timpul legal de pauza. In acest timp domnul Consul se plimba linistit cu o tigareta prin curte…Iar acum, mai jos, reportajul cu domnul reprezentant al Moldovei in Belgia care isi reprezinte cu mandrie… fata!ps: Fara sa-si dea seama, Moldova 1 a facut o dezvaluire extraordinara prin reportajul acesta. Sau, mai exact a fost un autodenunt. La mai multe. Important este acum sa se sesizeze cineva. Alo, se aude la Guvern???http://jaycut.com/videos/send_preview/862159
0