656

Trenduri economice

Pe la sfarsitul anilor 60 marea problema a americanilor era pastrarea suprematiei dolarului in defavoarea aurului. Un set de documente(recent desecretizate) apartinand CIA sau Departamentului de Stat prezinta atmosfera acelor ani si temerile pe care le aveau oficialii americani. Marea problema de atunci era pretul aurului care, prin speculatie sau manipulare, ar fi putut depasi anumite praguri psihologice impingand astfel bancile centrale catre achizitia de aur in defavoarea dolarilor. Pentru a preveni acest fenomen, americanii au plasat cartite printre persoanele de decizie din bancile centrale si politica, au facut presiuni si au monitorizat fiecare gest pasibil a deveni "deviationist". Concluzia care rezulta din acele documente este ca, una dintre cele mai eficiente metode pentru apararea dolarului a fost asigurarea lichiditatii. De asemenea, pentru a "democratiza" sistemul financiar si pentru a se asigura un buffer de lichiditate au inventat SDR-ul("Our strategy is to supplement gold and dollars with a new international asset, Special Drawing Rights(SDRs)"). Este fascinant sa citesti povesti reale cu spioni, cu angajamente neortodoxe si cu plasari de cartite. Probabil marele avantaj al desecretizarii acestor documente este acela ca putem privi cu alti ochi realitatile actuale.In ultima perioada am avut parte de mai multe unde de soc transmise dinspre Asia, Orientul Mijlociu sau America de Sud. Evenimentele s-au succedat cu o viteza ametitoare, transmitand perturbatii si ingrijorari in sistem. Sa prezentam evenimentele cronologic.In primul rand am avut parte de lansarea Bancii Sudului, un FMI destinat tarilor din America Latina si Africa. Banca, lansata cu tam-tam, are ca vioara principala Brazilia(B-ul din BRIC). Dupa o perioada de relativa acalmie, la sfarsitul lunii septembrie am avut parte de o emisiune de bonduri chinezesti denominate in yuani. Lansarea s-a facut la Hong Kong, iar destinatia acestor bonduri nu a fost atat de internationala pe cat au speculat unii. De asemenea, suma mica(aproximativ 900 milioane dolari) ne duce cu gandul mai degraba la testarea pietei decat la o emisiune in adevaratul sens al cuvantului. Chiar si locatia gasita pentru lansare, o zona semi-libera, pare a sugera acest lucru.Daca pana acum miscarile despre care am vorbit pot parea normale, urmatoarele doua reprezinta adevarata lovitura de forta. In 5 octombrie, in The Telegraph publica un amplu reportaj privind demararea discutiilor pentru alianta China-Japonia. Nu stiu daca va mai sunt vii in memorie demonstratiile "spontane" ale "chinezilor simpli" in fata ambasadei japoneze. Va reamintesc acum ca protestau impotriva atrocitatilor comise de japonezi in ... cel de-al Doilea Razboi Mondial. Suna ciudat si, la momentul respectiv, ai fi avut impresia ca exista o ruptura iremediabila intre China si Japonia. Numai ca istoria ne da indicii clare despre impacari si unificari intru progres, iar UE cu a sa grupare in jurul "inamicilor iremediabili" Franta si Germania poate fi considerat un model. Exact asta se construieste acum in Asia: o uniune care, cel mai probabil, intr-un viitor apropiat va emite o noua moneda avand ca model Euro.Acelasi lucru se coace si in zona Golfului, unde se doreste emiterea unei monede transfrontaliere. Ceea ce mi se pare de-a dreptul ciudat acolo este recrudescenta ideilor privind originea comuna(otomana) sau a credintei privind invincibilitatea statului musulman unit. Ceea ce era interzis cu ceva timp in urma, pare a ajunge acum ideologie de stat. Si pentru ca tot am ajuns la Golf, de-aici vine si ultima bomba, publicata in The Independent. Articolul "The Demise of The Dollar" a facut valva intrucat dezvaluia o negociere secreta intre tarile din Golf si China, Japonia, Rusia si Franta pentru renuntarea la dolar in tranzactiile petroliere. Stirea a fost atat de mediatizata incat Reuters a publicat o serie de dezmintiri din partea oficialitatilor din Golf.Punand cap la cap toate aceste stiri ne rezulta un clocot teribil. Lucruri care pareau de nespus in trecut sunt promovate ca politici, iar tot zumzetul pare a canta un cor comun, acela al mortii Unchiului Sam. Pe de alta parte, nu trebuie uitate nicio clipa pragmatismul si puterea de influentare a americanilor. Credeti ca-i deranjeaza aparitia unor monede regionale? Aceasta miscare nu ar fi altceva decat o generalizare a SDR-ului, iar efectul ultim ar fi un numar mai mic de banci centrale. Iar asta in niciun caz nu-i deranjeaza pe americani. Chiar ii avantajeaza si le reduce costurile, daca intelegeti la ce ma refer! Oricum, acesta este inceputul unor miscari istorice care, probabil, vor redesena granitele si politicile pentru cel putin 100 de ani. Sunt ferm convins ca suntem la inceputul unui proces major si ca vom fi martorii unor evenimente fabuloase.P.S. Nu am spus prea multe despre Rusia pentru ca vreau sa-i dedic un articol viitor. Deocamdata va spun doar ca, din punctul meu de vedere, a reintrat in perioada de flux. Iar pentru noi, aceasta este o veste cel putin proasta.http://trenduri.blogspot.com/
0