513

1,4 mln USD pentru combaterea coruptiei

Guvernul SUA a mai acordat R. Moldova inca 1,4 mln USD pentru combaterea coruptiei si crimei organizatehttp://jurnal.md/article/20984/Marti, 22 septembrie 2009, 13:5313:53 // Guvernul SUA a mai acordat R. Moldova inca 1,4 mln USD pentru combaterea coruptiei si crimei organizateGuvernul Statelor Unite ale Americii (SUA) a acordat R. Moldova o asistenta financiara in suma de circa 1,4 mln dolari pentru lupta impotriva coruptiei, traficului de persoane si crimei organizate. Un amendament la „Scrisoarea de acord cu privire la controlul drogurilor si aplicarea normelor de drept” intre guvernele ambelor tari a fost semnat marti, 22 septembrie, de catre ambasadorul SUA la Chisinau, Asif Chaudhry si presedintele in exercitiu al R. Moldova, Mihai Ghimpu.Finantarea suplimentara de 1,450 milioane va fi folosita pentru sustinerea mai multor proiecte pentru promovarea suprematiei legii in R. Moldova. Din acesti bani urmeaza sa fie desfasurate o serie de ateliere de instruire juridica continua pentru procurori si judecatori. Proiectul mai prevede si desfasurarea unui program de studii in SUA pentru absolventii Institutului National de Justitie, dezvoltarea Asociatiei Avocatilor din Moldova, precum si asistnta in reforma legislativa menita sa aduca sistemul moldovenesc de justitie penala in conforitate cu standardele internationale.„Amendamentul este important pentru ca avem posibilitatea de a coopera cu Guvernul R. Moldova pentru imbunatatirea sistemului juridic si legal. Guvernul SUA depune efort pentru a asista R. Moldova in domeniul combaterii crimei organizate. Noi am fost si vom fi partenerii angajati in sustinerea eforturilor dumneavoastra in domeniul combaterii crimei organizate, a traficului de finte umane”, a declarat ambasadorul SUA, Asif Chaudhry.Presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat ca una din cauzele acestui flagel al societatii este saracia. „R. Moldova are nevoie de asemenea ajutor din afara tarii pentru a combate aceste fenomene care macina societatea noastra”, a spus Ghimpu.In acelasi timp, Mihai Ghimu a asigurat ca banii vor fi cheltuiti transparent si cu o destinatie concreta.„Eu sunt convins ca acest amendament semnat va fi realizat intocmai cum prevede scopul sau. Multe lucruri rele s-au facut pana acum, de acum inainte urmeaza ca totul sa fie corect si in conformitate cu legea. Daca noi vom incerca sa ascundem, sa cheltuim acesti bani pentru alte interese, eu cred ca data viitoare nu vom mai avea un amendament din partea Guvernului SUA”, a mentionat presedintele interimar.Acordul original cu privire la controlul si aplicarea normelor de drept intre SUA si Moldova a fost semnat la 28 august 2001. De atunci, prin intermediul acestui singur program, SUA a acordat mai mult de 8 mln dolari pentru sustinerea sistemului de justitie penala. (IPN)http://jurnal.md/article/20984/
0