Podul de Flori s-a daramat
Un roman care ar vrea sa emigreze in Republica Moldova are de trecut mai multe obstacole administrative decat un turc sau un macedonean, iar obtinerea cetateniei poate dura si zece ani. Asta in timp ce Romania a simplificat la extrem procedurile de acordare a cetateniei pentru moldoveni.Sunt cetatean roman si vreau sa emigrez in Republica Moldova. Incep de la un capat, de la sectia consulara a Ambasadei Republicii Moldova din Bulevardul Eroilor. Amestecat printre basarabence care vand scule si fitinguri prin bazaruri, prin miscarea naturala a trupurilor lor sunt impins la coada cozii si ajung la ghiseu ud si ciufulit. Functionarul plesuv si acru de acolo, cand aude ce vreau, zice: „Bine“. Si continua sa aseze frumos niste pasapoarte pe masa. Cand termina treaba migaloasa si cam fara rost, imi explica plictisit ce trebuie sa fac: „Deci vrei sa emigrezi. Ia-ti dumneata o viza, mergi la Chisinau la Biroul de Emigrari si Azil si depune acolo o cerere“.Se vede ca omul pretuieste timpul, a taiat-o pe de-a dreptul prin campul minat cu chichite birocratice care il desparte pe roman de Republica Moldova.Daca am alta cerere, acte de depus sau de ridicat? Nu-l intereseaza motivele pentru care as vrea sa ma mut in Moldova. Nu e de datoria lui sa imi explice pas cu pas cum sa obtin viza de intrare in Republica Moldova, ce acte trebuie sa am la mine cand voi ajunge in Chisinau si voi cere un permis de sedere. „Du-te dumneata la Chisinau, asa, ia, si vei afla acolo tot, tot, tot“. Si se apuca de-acum de aranjat pe cant un teanc de hartii.Ii repet ca as vrea sa ma stabilesc in Moldova, nu sa ma duc intr-o vizita, poate nu a inteles bine. Imi repeta la randul lui ca foarte bine, sa iau o viza, sa ma duc la Chisinau, la biroul lor de emigrari, si sa depun acolo o cerere. Iata ce inseamna sa ai proceduri clare: de fiecare data capeti acelasi raspuns.Mai informate erau femeile de afara. Cand am ajuns la ghiseu, functionarul chiar nu avea ce sa imi spuna mai mult, poate doar sa imi confirme ce aflasem cat am stat la coada, fiindca basarabenii sunt neintrecuti la dat sfaturi. „Sa nu vii in Moldova, ca e foamete acolo“, m-a povatuit basarabeanca de dupa mine, strecurandu-se in fata. „Ai sa stai numai cu politia la poarta“, m-a avertizat alta cucerind un pas catre consulat. Stam intr-un tarc facut din grilaje de fier, supravegheati de doi jandarmi. Stand zilnic langa basarabeni, au capatat si ei placerea de a imparti sfaturi. Dar cand aud ca vreau sa emigrez in Basarabia, se dau inapoi, rad incurcati si spun ca nu cunosc procedura. „Pai, na… daca ei vin aici, de ce sa nu ne ducem si noi la ei?“In afara de cativa romani veniti pentru viza - ii deosebesti dupa accent -, la coada sunt numai basarabence. Asa o fi la ei: barbatii cu treaba, femeile cu actele. Si se pricep. Stiu cum merg afacerile consulare din multe tari, ca-s umblate. Una incepe sa imi spuna cum e cu emigrarea in Moldova, iar cand trece in fata urmatoarea preia explicatia si tot asa, pana raman ultimul, dar informat.Deci aduc dovada ca am 500 de euro, asigurare de sanatate, bilete de transport sau masina, carte verde, permis de conducere, pasaport valabil, invitatie de la un cetatean moldovean si cu astea toate obtin dupa cinci sau zece zile o viza de intrare care insa nu-mi si garanteaza intrarea, ca poate sa ma intoarca din drum politistii de frontiera, fara nici o explicatie, daca li se pare ceva la mine. Daca esti turc, croat sau evreu nu ai nevoie de viza.In Chisinau trebuie sa te misti repede. Daca nu esti investitor, cu minim 500.000 de dolari, te angajezi. Ce stii sa faci? La o editura, sa zicem, sau sa predau limba romana pe undeva, ceva cu „vorbiti, scrieti romaneste, pentru Dumnezeu“. Ei, vezi? Acolo se vorbeste limba moldoveneasca. Trebuie sa dai un test ca stii moldoveneste. Pe urma, cu declaratia de la angajator ca iti da o paine si cu adeverinta ca ai unde locui te duci la Biroul de Emigrari si Azil. Poti sa capeti permis de munca si permis de sedere pentru un an.Dar cel mai bine, vine alt sfat, e sa te legi cu o basarabeanca. Femei frumoase ca acolo nu mai gasesti decat prin tarile unde lucreaza basarabence. Daca te iei cu o moldoveanca, poti capata cetatenia dupa trei ani. Daca nu, dupa zece. Si tot dai si atunci examen la limba moldoveneasca si la Constitutie. Dar alte limbi posezi? Dar vreo meserie de care e mare nevoie in Moldova stii? Ca trebuie si o adeverinta de la Fortele de Munca precum ca tara are nevoie de tine cu limbile, mintile sau bratele pe care le posezi. Insa cel mai bine e sa-ti vezi de treaba ta si sa nu calci pe-acolo, fiindca romanii nu sunt bine primiti.Recapitulez procedura in fata functionarului de la sectia consulara, exact cum aflasem afara, si el confirma dand din cap ca asa e intru totul, de ce il ma sacai cu intrebari, daca stiu ce am de facut? La fel de acru raspunde, parca ar fi de-o mama, si functionarul de la Ministerul de Externe din Chisinau, cand il intreb la telefon, de data asta ca ziarist, cati romani au capatat cetatenia moldoveneasca in ultimul an: „Asemenea informatii le stie toata lumea, oare e cazul sa intrebati? Nu informam, ca se stie“. Nu mai intreb. Nu mai vreau in Moldova. De m-as integra eu in mica Basarabie de aici, de la mine din bloc, din piata, de la cenaclu, din metrou, de la consulat. Facem in principal schimburi economice.