1185

Romaneste ?!

Anul al treilea de studii a inceput cu o surpiza chiar in fata orarului – grupa romana si cea rusa au acelasi orar, cele doua au fost pur si simplu comasate. Dincolo de faptul ca grupa devine mai numeroasa, ceea ce m-ar bucura daca ar fi si cineva interesat de studii/politologie printre “rusii nostri”, imi puneam intrebarea care va fi limba de predare.In prima zi nu am avut ocazia sa-mi dau seama, pentru ca niciun profesor pentru cele trei lectii indicate in orar nu ne-a bucurat cu prezenta. In urmatoarele zile unii dintre profesori ne vorbeau in romana (rusii intelegeau doar pe alocuri, cu ajutorul unei colege care stie bine si romana), altii spuneau jumate de fraza in romana, o traduceau si continuau in rusa, apoi iar in romana.Am fost la decan ca sa dau intrebari si sa inteleg schimbarea de situatie. Comasarea s-a facut printr-un ordin intern al institutiei, din motive financiare, luand in calcul economisirea energiei electrice si profesorale. Un profesor nu mai poate preda separat pentru o grupa de 5 persoane, salariul lui fiind micsorat la 50% acum! Iar limba de predare, conform ordinului, este romana. Rusii trebuie sa se conformeze (totusi, au si ora de romana, traiesc intr-un stat in care aceasta e limba de stat, fie si cu alta denumire) si, zicea un profesor, sa se bucure chiar ca nu au fost transferati la alta facultate, sa zicem turism, unde sa poata asculta lectiile in rusa.Limba materna mi se respecta, dreptul la studii la fel. Am inteles, am multumit, am plecat.
0