Basarabenii in tren
Basarabenii in trenM-am convins inca o data azi cat de joasa e cultura basarabenului de rand, daca nu chiar nula, calatorind cu trenul Chisinau-Ungheni. Nu e pentru prima data cand observ comportamentul absolut iresponsabil al pasagerilor, nepenalizat de reprezentantii organelor de ordine, acestia fiind ocupati cu treburi mai importante cum ar fi sistarea protestelor legale. Dar sa explic in ce consta actiunile reprobabile ale calatorilor.Privind relaxat pe geam, am observat cum o femeie peste doua scaune a aruncat o sticla de plastic pe geam dupa ce a golit-o, cu aerul cel mai senin si mai inocent din lume. Ca o gospodina care trebaluieste in propria gospodarie. Nu mi-a luat mult timp sa inteleg ca aruncatul deseurilor peste geam, direct din tren e o practica obisnuita, familiara pentru toata lumea, care da bine si nu scandalizeaza. Dimpotriva, cel care se arata nemultumit, este privit ca un ciudat. Am simtit-o pe propria piele dupa ce i-am cerut unui tanar sa nu arunce sticla peste geam, sa o lase in tren ca o vor strange femeile de serviciu, apoi in alta zi cand am probozit o femeie care se ocupa cu comertul neautorizat ilegal pe ruta in cauza si arunca fara a sta prea mult pe ganduri tot felul de deseuri (se credea responsabila, facea cica ordine, comertul ei ambulant sa nu lase prea mult gunoi in urma). In ambele cazuri am fost privit ca un cazut de pe Luna atat de cei vizati, cat si de vecinii de calatorie.Azi n-am mai intervenit. Ar fi fost de prisos, si ar fi trebuit sa ma cert cu jumatate de vagon. La urma urmei, nu sunt angajat al organelor de forta si nu ma pot substitui lor, sa le fac eu munca. In trenuri, acestia ar putea sa umple bugetul statului cu amenzi, pentru ca practic nicio norma nu este respectata aici. Se fumeaza in draci in holul trenului, desi e pe pereti scrie cu litere de-o schioapa o interdictie bilingva in acest sens si…Reflectia mi-a fost intrerupta brusc de o sticla care suiera pe langa urechile mele. O gospodina a aruncat-o stangaci pe geam, dar a ochit prost si deseul s-a transformat intr-o ghiulea. Din fericire, n-a avut nimeni de suferit, desi incidentul se putea lasa cu o contuzie sau cu un ochi scos. Nimeni n-a scos niciun cuvant de ocara, nu s-a delimitat de nesimtita care avea aerul ca nu s-a intamplat nimic. Era poate doar un pic necajita ca n-a ochit din prima…enervant.wordpress.comhttp://www.curaj.net/?p=23213&cpage=1#comment-127023