Au trecut 90 de ani de cand Romania i-a scapat pe unguri de bolsevici
S-au implinit 90 de ani de cand sergentul Iordan si caprarul Bivolaru s-au urcat pe Palatul Parlamentului din Budapesta si au pus deasupra steagului maghiar o opinca romaneasca, asta “ca sa fie si talpa Romaniei razbunata”.In 4 august 1919, condusi de generalul Gheorghe Mardarescu, soldatii romani au sfidat istoria si au cucerit capitala ungara (foto). Asa a reusit Romania sa inlature regimul comunist, instalat de 133 de zile in Ungaria. Pentru a nu lasa sa treaca amintirea acestui moment glorios din istoria noastra, academicianul Florin Constantiniu (foto) a vorbit, la o conferinta de la Muzeul Municipiului Bucuresti, despre campania romanilor in Ungaria de atunci, despre contextul istoric in care a avut loc ea, dar si despre Romania de astazi, comparata cu cea din perioada interbelica.Capul plecat sabia europeana nu-l taieMult prea des de-a lungul timpului, istoria nu-i consemneaza pe adevaratii invingatori ai razboaielor, crede Constantiniu. Astfel se face ca, deseori, victoriile sunt obtinute de oameni care raman niste anonimi, “pentru ca, din pacate, in armata conteaza ierarhia”. Aici, el a tinut sa-i mentioneze pe generalii Mardarescu, Mosoiu, Rusescu si Holban, ale caror nume “trebuie bine pastrate in constiinta poporului roman”. Totusi, cand vorbeste despre aceasta campanie romaneasca in tara vecina, academicianul Florin Constantiniu invoca si norocul. “Exista momente cand istoria ii este favorabila unui conducator. Noi, in 1919, am fost niste rasfatati ai istoriei”. Intr-adevar, istoria ni l-a dat, alaturi de alte cateva circumstante favorabile, pe Ion I.C. Bratianu, care prefera orice, numai sa nu piarda independenta teritoriala, pentru ca, in viziunea lui, acesta era bunul cel mai de pret al statului si poporului nostru. Vorbind despre Bratianu, academicianul a spus ca se teme ca actuala clasa politica nu mai conduce tara dupa aceste principii, nu mai pune lupta pentru independenta si suveranitate in fruntea listei cu prioritati. “Ea (clasa politica - n.red.) sta cu fruntea plecata in pamant si asteapta in fiecare moment ca Uniunea Europeana si NATO sa dicteze politica statului roman”, a continuat istoricul.„Romanii au furat tot, pana si piatra de pavajImediat dupa ce romanii au intrat in Budapesta, oficialii maghiari au inceput o campanie foarte indarjita de discreditare a soldatilor nostri. Astfel, armata romana a ajuns sa fie prezentata drept una de salbatici, care, din clipa in care au intrat in Budapesta, au furat tot ce a putut. Totul, pana la piatra de pavaj, asa ni se dusese vestea. Florin Constantiniu dezminte: “In afara de faptul ca i-am scapat atunci pe unguri de un regim bolsevic, le-am asigurat si supravietuirea, in conditiile unei crize economice foarte dure”. El a mai spus ca nu vede in aceasta campanie o revansa a romanilor impotriva ungurilor si a accentuat ca aceste “animozitati” nu trebuie sa mai existe intre noi si Ungaria, in contextul in care ambele tari sunt membre ale unei uniuni – Uniunea Europeana.Si Tara noastra a fost, candva, cineva!Profesorul a spus ca, in ciuda aparentelor, au fost momente in decursul istoriei noastre nationale in care romanii chiar contau si au avut un rol important in contextul vremii. Exemplu sta aceasta campanie romaneasca in Ungaria de acum noua decenii. “Noi am facut un mare serviciu Europei. Am facut imposibila instalarea acestui avanpost al imperialismului sovietic in Europa Centrala. Noi am contribuit la stavilirea acestei expansiuni comuniste”. Mandria istoricului Florin Constantiniu a disparut la intoarcerea in Romania anului 2009 si a spus ca, alaturat acestui moment din istoria nationala, prezentul il face “nemultumit si foarte sceptic”. Mai mult, “ne-am pierdut complet orice individualitate politica si nu facem altceva decat sa acceptam orice directive care ne vin din afara”. Intrebat de “Gardianul” daca, totusi, nu ar fi posibil ca Romania sa aiba iar o functie europeana, mai departe de orgoliile politice care trebuie mangaiare constant de cei care conteaza cu adevarat, Florin Constantiniu conchide: “Eu cred ca este posibil acest lucru, dar cu doua conditii: intai, sa existe un puternic curent de opinie publica in aceasta directie. Apoi, clasa politica trebuie sa se gandeasca in primul rand la interesul national si mai apoi la cel personal”.Alina MatisGardianul