643

Zombarea

Studiu de caz: Moldova 1, 03 iulie 2009, Mesager, 21-00.Material realizat de Sergiu Moraru. Prezentator: Vadim StangaciuCIJ, 6 iulie 2009, 17:11Prezentator: Mortii invie: doi barbati din Ciuciuleni, Hancesti, despre care opozitia spune ca au votat pe 5 aprilie, desi sunt decedati, sunt vii si nevatamati. Primarul localitatii, Maria Bezer, invinovatita si ea ca a votat de doua ori, spune ca acest lucru a fost ticluit intentionat pentru ca ea sustine Partidul Comunistilor.Reporter: Maria Bezer spune ca dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie mai multi reprezentanti locali de la partidele de opozitie au invinuit-o ca a comis mai multe fraude electorale.Insert 1Maria Bezer, primarul satului Ciuciuleni: Mi s-au adus niste invinuiri ca cineva Buza Vasile din biroul 25 ar fi votat pe liste electorale dar este decedat. De fapt cetateanul respectiv este in viata si a participat la alegeri. Alt Buza Vasile din sectorul 28 care la fel e in viata si a participat la alegerile parlamentare.Primarul nu precizeaza nici numele persoanei sau persoanelor care i-au adus invinuiri si nici forma acestor invinuiri: scrisa (declaratie sau alt document) sau orala (invinuiri personale din partea unor consateni). Desi pretinde sa efectueze o investigatie, reporterul prezinta drept adevar ceea ce spune primarul, nu cere vreo dovada a invinuirilor si nu considera necesar sa afle de la reprezentantii opozitiei daca intr-adevar au facut asemenea invinuiri si daca Vasile Buza este singurul nume pe care l-au mentionat ei. El merge sa se convinga ca persoana pe care primarul o considera vie, este vie.Reporter: Am vrut sa ne convingem daca cei doi barbati din Ciuciuleni intr-adevar sunt in viata si au votat in ziua de 5 aprilie. Primul barbat pre nume Vasiel Buza are 76 de ani. L-am gasit ocupat prin gradina de langa casa. La intrebarea noastra daca a votat, a ramas foarte mirat.Insert 2Buza Vasile: Dapi da, pe data de 5 aprilie m-am dus si am votat, da cum mortul sa iasa din groapa si sa se duca sa voteze? Sinteti nebuni? Acela, eu sa-l stiu care, l-as da la procuratura sa-l judece, pe cel care a spus ca eu is mort si am votat. Ei sa nu faca politica falsa, ei trebuie, daca vor sa fie nacialnici, daca vor sa fie capu’ tarii, apoi trebuie sa vorbeasca drept, sa nu spuie minciuni la oameni.De mentionat ca nici Buza Vasile nu stie cine l-a declarat mort. Spunand “Ei sa nu faca politica falsa... daca vor sa fie capu’ tarii” el pare sa se refere la opozitie in general, nu la oameni concreti din satul lui. S-ar putea sa fi aflat si el de la reporter ca cineva il considera mort. Reporter: Pe cel de-al doilea barbat cu acelasi nume Vasile Buza nu l-am gasit acasa. Am discutat inca cu unul dintre membrii biroului electoral din Ciuciuleni, reprezentant din partea AMN, care a lansat invinuiri despre fraude la alegerile parlamentare. Ecaterina Poparcea, care a luat parte la intocmirea listelor electorale, a acceptat cu greu sa vorbeasca. In cele din urma a recunoscut ca in ziua alegerilor la Ciuciuleni nu au fost inregistrate mari nereguli.Desi nu l-a gasit acasa, reporterul nu pune la indoiala ca cel de-al doilea Vasile Buza e viu, si nu ne spune daca in acest sat cu 5000 de locuitori exista si persoane decedate care s-au numit Vasile Buza. Interesul reporterului pentru tema “mortilor inviati” se epuizeaza. Nu este clar daca remarca “reprezentant din partea Aliantei Moldova Noastra, care a lansat invinuiri despre fraude la alegerile parlamentare” se refera si la Ecaterina Poparcea sau doar la AMN in general.Insert 3Ecaterina Poparcea: “Cat eu unde am fost, chiar si prin sat am fost cu urna, nu am observat, am avut lista conform de aici de la sectia de votare la cine oameni sa ne ducem.Reporter: Careva fraude?Ecaterina Poparcea: Nu, nu am observat. Ei, poate la liste, de pilda mai erau oameni care familia era scrisa asa, dar anul nu corespundea.Reporter: Primarul de Ciuciuleni Ecaterina Bezer sustine ca ea insasi a fost acuzata ca ar fi votat de doua ori.Insert 4Maria Bezer: Alta invinuire a fost ca eu personal am votat de doua ori, la doua birouri de votare, ceea ce nu a fost asa. Eu am votat la biroul 28 din sectorul de unde vin de fapt si sovestea nu-mi permite ca sa merg la asa lucrui murdare. De fapt primarul este exemplu localitatiiIarasi, reporterul nu prezinta telespectastorilor si opinia celor care i-au adus invinuiri doamnei Bezer, incheindu-si reportajul cu o veritabila pledoarie electorala in favoarea PCRM, facuta de primarul simpatizant al comunistilor:Reporter: Maria Bezer sustine ca toate aceste invinuiri nefondate vin din dorinta opozitiei locale de a ajunge la putere.Insert 5Maria Bezer: Setea de putere se urmareste, de doi ani sunt primar, n-am vazut nici un reprezentant al altui partid in teritoriu, decat vin deputati din partea Partidului Comunistilor, doi ani de zile am fost sustinuta anume de partidul respectiv, se intereseaza cum mergre viata in localitate, cetatenii vin la audienta, sunt sussinuti, sunt ajutati, pe ceilalti ii vedem doar in campania electoralia, cand se promit niste lucruri...Concluzii: materialul in cauza este marcat de carente de ordin profesional si etic, fiind tendentios, partizan, urmarind scopul sa prezinte opozitia in lumina negativa. Obiectiile opozitiei din Ciuciuleni au ramas necunoscute. Reporterul incearca sa demonstreze nu ceea ce spune opozitia, ci ceea ce spune primarul ca spune opozitia, fapt care submineaza credibilitatea reportajului. Prin materialul respectiv, Moldova 1 incalca in mod flagrant Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale in alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 in mijloacele de informare in masa din Republica Moldova. ****Studiul de caz apare in cadrul Proiectului de monitorizare a mass-media audiovizuale in campania pentru alegerile parlamentare anticipate 2009, implementat de Centrul Independent de Jurnalism in cadrul Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte COALITIA 2009. Proiectul este finantat de National Endowment for Democracy. Opiniile exprimate in rapoarte apartin autorilor si nu reflecta neaparat pozitia finantatorului.
0