(Sub)cultura rusa din Republica Moldova
Cred ca sunteti de acord cu mine ca nostalgia este mai de graba specifica persoanelor de varsta a treia (motivele fiind, evident, lipsa de perspectiva, sau mai degraba lipsa unei motivatii de a lupta pentru mai bine). In tarile ce au apartinut blocului comunist, aflat in sfera de influenta a URSS-lui, nostalgia fata de vechiul regim se manifesta mult mai pregnant si descreste, probabil, direct proportional cu cresterea nivelului de trai al respectivului segment de populatie. Daca in tarile recent admise (2004-2007) in UE simpatia pentru regimurile comuniste este pe cale de disparitie nu acelasi lucru se poate spune despre tarile ramase in sfera de influenta a Rusiei (mai ales in Republica Moldova). Mai mult decat atat in respectivele tari iubirea pentru un sistem care nu mai exista se manifesta si in randul tinerilor. Am putea spune ca fenomenul este specific mai ale populatiei de etnie rusa dar nu este strain nici unui anumit segment din pupulatia autohtona. Daca pozitia etnicilor rusi mai in varsta am putea-o intelege (in fond, multi tarani de prin stepele rusiei au fost facuti ingineri de catre regimul sovietic si stramutati in orasele Moldovei sau unii brutari au ajuns generali si apoi presedinti - Sic!) ce motive i-ar putea face pe unii tineri care au toata viata in fata ti pot trai liber sa afiseze banere cu ”URSS Campion”??? Cum pot ei slavi un sistem pe care insisi colegii lor de generatie din Rusia (Ma rog, cei care inca n-au dat in patima alcoolismului) il condamna???Populatie rusofona exista si in tarile Baltice, insa acolo au avut de ales intre a se integra sau a fi marginalizati (uneori chiar lipsiti de drepturi) si nu au avut sprijinul unui presedinte cretinoid care a guverneaza tara in interesul Rusiei pentru a mai prinde si el cate un os ce cade de la masa lui Putin. Desi uneori nu sunt de acord cu limbajul lui Krafty, sunt de acord cu pozitia lui fata de etnicii rusi din Moldova.Multi dintre ei admira marea cultura rusa dar n-au macar habar cine au fost Tolstoi, Tchaikovsky, etc; multi admira economia Rusiei desi majoritateafug la munca in America de Nord sau Europa de Vest; multi lauda tehnica rusa desi toate aparatele electronice pe care le folosesc sunt facute in alte tari. Si atunci care este motivul iubirii pentru Rusia? sau prin ce e URSS campion?Personal vad lucrurile astfel: populatia de etnie rusa se afla intr-o mare criza identitara. Ei nu sunt rusi pentru cei din Rusia si nici moldoveni pentru cei din Republica Moldova. Probabil au optat pentru sustinerea Rusiei stiind ca stepele din extremul orient rus vor fi intotdeauna libere pentru ei. Eu nu le pot dori decat sa-si descopere cat mai repede radacinile si sa-i prinda dorul de casa!