751

Prognoze- Anticipate

In urmatoarele zile Parlamentul va fi dizolvat si probabil la sfarsitul lunii iulie vor avea loc alegeri anticipate. Care credeti ca va fi rezultatul acestui scrutin? La moment inca nu exista un sondaj care ar putea arata in ce mod s-a schimbat dinamica politica in ultimele luni, dar acestea ar fi urmatoarele preziceri:1) Lupu va atrage un numar destul de mare de sustinatori. Acestia probabil vor veni aproape exclusiv din randurile PCRM si alte partide mici care la alegerile precedente nu au trecut pragul. Acest factor poate sa fie in special important pentru minoritatile nationale si alte grupuri cu nivel de educatie ridicat care traditional votau cu PCRM. E posibil ca ca rezultat a acestora, procentul coalitiei conduse de Lupu sa se ridice pana la 15-20 procente. Am ales acest numar deoarece partidele mici care probabil vor face parte din coalitia lui au castigat impreuna ca. 10% la fostele alegeri si prezenta lui Lupu probabil va atrage inca vreo 5-10%.2) Comunistii probabil ca vor acumula cel mai mare numar de voturi, insa acesta va fi mai jos decat cel precedent. Eu as miza ca comunistii vor lua intre 35-40%, poate mai putin daca Lupu va avea mare succes. Totusi eu nu cred ca baza lor (taranimea si batrinii) for vota diferit.3) PPCD virtual o sa dispara ca forta politica. Ei nu au trecut pragul electoral nici data trecuta, insa acum probabil ca nici nu vor acumula 2%.3) Opozitia actuala probabil ca nu o sa-si sporeasca radical nivelul de sustinere. Eu cred ca ei cel mult ar putea sa mai acumuleze 5 procente, si astfel sa ajunga la ca. 40%, insa ar putea si sa piarda. Totusi chiar si in cazul din urma ar putea sa acumuleze mai mult ca comunistii.In sumar, eu consider ca urmatorul scenariu e cel mai probabil:PCRM: 40%PL+PLDM+AMN: 40%Lupu: 15%Alte: 5%
0