Scrisoare din inchisoare de la Anatol Matasaru
„Este cert ca procurorii si militienii bolsevici isi i-au acum revansa, se razbuna pentru faptul ca am protestat impotriva coruptiei si faradelegilor din cadrul organelor de drept. Ma adresez catre cetateni. Nu fiti toleranti cu astfel de faradelegi, caci maine ati putea fi oricare din voi in aceasta situatie. Oricare din voi poate fi urmatoarea victima”. Este un fragment al unei scrisori semnate de Anatol Matasaru, care este retinut deja de 2 luni la Penitenciarul nr.13 din Chisinau. Vedeti mai jos textul integral al scrisorii:Nu mai este demult un secret ca oamenii legii de la noi, care de fapt ei insisi sfideaza legea, fac tot posibilul si gasesc tapi ispasitori care sa raspunda pentru faptele lor cu privatiunea de libertate. Chiar si pana la marele dezmat politienesc care a derulat dupa 7 aprilie, am avut astfel de cazuri, cel mai elocvent in acest sens fiin cel alui Alexei Vlasi, executat de catre trei politisti care au invocat „legitima aparare”.Societatea cunoaste mai multe abuzuri ale pretinsilor oameni ai legii, ramasi nepedepsiti, avind drept paravan epoletii si legitimatia de serviciu, care de cele mai multe ori i-a costat bani grei. Dar cel mai grav lucru este ca noi cetatenii, contribuabilii ca le facem salariile acestor bestii, ii favorizam premeditat prin tacerea noastra, neluarea de atitudine, darea de mita, indulcengta fata de crimele comise de acestea. Prin urmare devenim si noi complici ai infractorilor infiltrati in organele de drept. In continuare vreau sa ma refer la acuzatiile pe care mi le aduc procurorii in legatura cu evenimentele din 6-8 aprilie. De fapt pe mine demult nu ma mai uimeste iscusinta cu care acestea fabrica dosare penale, in urma carora personal am avut de suferit doarte mult. De data aceasta insa faptele lor au intrecut orice imaginatie. Voi enumera in continuare acuzatiile care imi sunt aduse:organizarea si participarea la dezordini in masa, arborarea drapelelor straine pe sediile presedentiei si a parlamentuluiasaltarea, devastarea, distrugerea si incendierea Parlamentului si a Presedintieiatentarea la independenta, suveranitatea si securitatea statuluidezorganizarea activitatii normale a transportului pe bd.Stefan cel Mare si str. Banulescu Bodoniincendierea transportului, distrugerea bunurilor materiale, batjocurirea persoanelor, opunere de rezistenta reprezentantilor autoritatilorcauzarea de leziuni corporale grave politistilor aflati in paza Parlamentului si a Presedintieiincendierea transportului, distrugerea bunurilor materiale, batjocurirea persoanelor, opunere de rezistenta reprezentantilor autoritatilorcauzarea de leziuni corporale grave politistilor aflati in paza Parlamentului si a presedentieiuzurparea puterii de statamenintarea cu violenta a persoanelor cu functii de raspundere aflate in exercitiul functiuniiCulmea acuzatiilor aduse este faptul ca eu i-am batut mar pe cei 7 politisti veniti sa ma aresteze in dimineata de 8 aprilie in fata blocului unde locuiesc, iar la trei din ei eu le-am cauzat leziuni corporale de gradul doi. Precizez in acest context ca in timpul retinerii am fost blocat initial cu un electrosoker, atacat pe din spate si tarat la masina. Apoi am fost torturat ore in sir de catre acestea in cadrul Comisariatului de politie de pe Tighina 6. Deci, rezulta ca in loc sa fie pedepsiti cei care m-au torturat, pina la urma voi fi pedepsit tot eu!Dupa cate mi le incrimineaza procurorii nostri „onesti” si „profesionisti”, reiese ca timp de doua ore eu am reusit sa fac ceea ce n-au reusit sa faca ani de zile cei mai cunoscuti disidenti. Pe mine nu m-a interesat niciodata sa ajung politician sau sa ajung la conducere. Este cert ca procurorii si militienii bolsevici isi iau acum revansa, se razbuna pentru faptul ca am protestat impotriva coruptiei si faradelegilor din cadrul organelor de drept. In incheiere vreau sa ma adresez catre cetateni. Nu fiti toleranti cu astfel de faradelegi, caci maine ati putea fi oricare din voi in aceasta situatie. Oricare din voi poate fi urmatoarea victima. Dar eu ma consolez cu gandul ca stau in puscarie in locul lor, pastrandu-le locusorul cald. Numai ca Doamne fereste, sa nu-mi incrimineze si omorul lui Valeriu Boboc sau a oricaruia din cei patru tineri asasinati de ei.Cu respect, Anatol Matasaru,Penitenciarul nr.13http://www.jurnal.md/article/16269/