559

Cornel Ivanciuc: Nu simt nimic pentru acest stat mutant – Moldova

Nu simt nimic pentru acest stat mutant si nu inteleg de ce, in raport cu Moldova, Romania este numita de mediile ude de entuziasm de la Bucuresti, cu un soi de alint de mastera lacoma, tara-mama, scrie Cornel Ivanciuc in Gardianul.Nu cred ca Germania se pretinde tara-mama a Austriei sau Liechtensteinului, desi ar avea mult mai multe motive sa o faca. Nu am calatorit niciodata in Moldova si nici nu am de gand sa ma deplasez curand inspre un asemenea desert. In topul tarilor pe care n-as vrea sa le vizitez, Moldova ocupa prima pozitie. Laos, Etiopia, Bolivia, Ghana sau Bhutan ma intereseaza de o mie de ori mai mult, marturiseste Invaciuc.Cica am avea o datorie de suflet fata de Moldova, s-o bagam acolo unde ea nu vrea sa intre nici in ruptul capului si unde nici nu are sanse sa patrunda prea curand. A arbora steagul instelat al UE pe flacarile presedintiei de la Chisinau, arcuite sub o secera si un ciocan tutelare, nu este suficient pentru ca Moldova sa acceada in anticamera unui edificiu care ii este complet strain.Moldova s-ar uni mai degraba cu Siberia sau Kamceatka, decat cu imperialista Romanie. Moldova este atat de ruseasca, incat nici nu conteaza daca este condusa de trupele Snails si O-zone sau de dna Greceanii, noteaza Ivanciuc in Cotidianul.Prefer europeana minoritate maghiara oricarui amestec indigest de muscali, cazaci, gagauzi si bulgari, care ar rasturna ecuatia etnica actuala, in eventualitatea reunificarii Romaniei cu Moldova. Moldovenii simt ruseste, gandesc muscaleste si vorbesc romaneste. Pentru ei, Romania este o trambulina buna de sarit mai departe spre vest. Moldovenii folosesc pasaportul romanesc doar pentru a depasi Romania si a lasa in urma o alta generatie de rusnaci, care sa umple un spatiu golit de politica stupida a lui Basescu, scrie Ivanciuc.Moldovenii pe care vrea sa-i salveze Basescu, dandu-le pasaport, se afla cam la cincea ofensiva impotriva comunismului. De data asta, au mai urnit cu un centimetru plaga rosie si se pot declara multumiti pentru urmatorul cincinal. Nu cunosc modul de folosire al actualei Moldove si, in afara sahului politic in care o tine Kremlinul, nu cred ca o organizatie sau alianta sanatoasa sa fie interesata de acest sindrom postsovietic, care este Moldova, scrie in finalul editorialului Cornel Ivanciuc
0