UE risca sa ramana fara gaz la sfarsitul lunii iunie
Livrarile de gaze naturale ruse catre Europa, care tranziteaza Ucraina, risca sa fie intrerupte complet la sfarsitul lunii iunie. Avertismentul a fost lansat de premierul Vladimir Putin aflat intr-o vizita la Helsinki. Premierul rus a precizat ca asta se va intampla daca Ucraina nu va plati pentru gazele livrate in luna mai.Ucraina a asigurat ca va gasi cele 500 de milioane de dolari necesare pentru plata facturii pentru gazele rusesti primite in mai. Pana la 7 iunie, data limita pentru achitarea facturii. Rusia vrea insa si plata in avans."Ucraina trebuie sa rezolve doua probleme. Sa plateasca pentru necesarul zilnic si in al doilea rand sa plateasca pentru rezervele pe care le stocheaza, la noi. Fara gaz de rezerva, Ucraina nu va supravietui toamnei si iernii.", a declarat Vladimir Putin.Putin a explicat ca Rusia a propus in repetate randuri Uniunii Europene sa ajute Kievul cu fonduri pentru gaze. Insa raspunsul Bruxelles-ului a fost mereu acelasi ''pentru Ucraina nu sunt bani''."Am discutat cu partenerii europeni si am semnalat problema. I-am rugat sa nu ne lase pe noi si pe ucraineni sa negociem in format unu la unu. Acum va avertizam ca acest gen de conflict poate duce la stoparea tranzitului de gaz spre Europa la sfarsitul lui iunie sau inceputul lui iulie.", a adaugat premierul Rusiei.Rusia avertizeaza de mai multe saptamani ca Ucraina, aflata intr-o criza economica grava, are dificultati sa plateasca facturile de gaz. Situatia este similara cu cea din ianuarie, cand compania Gazprom a inchis robinetul spre Europa, afectand in jur de 12 tari ale Uniunii Europene in plina iarna.