521

Calatorind cu trenul

Ma intorceam din provincie cu trenul Ungheni-Chi?inau, un tren care merge cu o viteza un pic mai mare decat o caru?a, ?i ma plictiseam incercand sa adorm. In fa?a mea stateau un tanar dolofan imbracat la costum ?i cravata, cu o mapa pe care o ?inea nefiresc in maini, ?i o domni?oara dragu?a care la prima vedere parea destul de dezghe?ata. Am inceput sa-i ascult mai atent cand am in?eles ca discuta despre politica. Pana atunci, fata il privea cu ochi indragosti?i ?i radea pe alocuri strident, ca o actri?a fara har. In scurt timp, am in?eles ca domni?oara aproba necondi?ionat ?i cu sfin?enie tot ce ie?ea din gura dolofanului cu mapa. Insul era student la Academia de Poli?ie ?i concomitent angajat in unul din organele imputernicite cu controlul. Intrebat de domni?oara daca salariul ii ajunge pentru trai, el ii raspunse cam a?a:- Iii, daci si iei a?a, adica daci si mininshi cum trebu - di doui ori pi saptmani oui, di doui pe?ti, di…- Am in?ales, ra?ionul necesar, il intrerupse ea nerabdatoare.- Da da da, ra?ionu, ap’ nu ni-ajiunji. Da ni discurcam, cand vinim in ospi?ii ni pun la masi, mai sherim shi noi cati-un soc…Nu reu?eam sa le urmaresc tot timpul discu?ia, care imi parea de-a dreptul tampa, ?i ei erau destul de plictisitori ?i chiar ma iritau, dar ma surpindeam peste un timp ca ascult franturi din conversa?ie.- … In Biblii scrii ci fimeia trebu si si supui barbatului, si stei cu capu plecat in fa?a lui, spunea candid ?i un pic ru?inata proaspata adepta a tradi?iei.- Da, o piramidi poati si aibi numa un sangur varf, nu mai multi, i-a confirmat ritos filfizonul.- Da da da, shi-ar shi daci ta?i ar comanda, ar shi un haos.Tanara il sorbea pe dolofan din priviri. Aveam impresia ca e gata sa sara ?i din tren daca i-ar fi cerut-o. Acum stateau strans lipi?i unul de altul ?i-?i confirmau incanta?i teoriile despre tot ce e mai important in via?a. Dupa cum spuneam mai sus, si-au expus ?i preferin?ele politice. ?i aici domni?oara oportunista, merse pe punctul de vedere al conlocutorului, a?a cum i-ar ?edea bine unei so?ii fidele.- In?aleji, Voronin o desfiin?at corup?ia.- Eee, Filat amaje?ti cu promisiuni popula?ia, ci o si ridishi salariu cu o mii di lei. Pove?ti, shini a sa-l mai creadi? ?i in jeneral Opozi?ia numa a si piardi, ci lumea n-are increderi in ie, shi vaab?e…- In?aleji, ii o perdut, da nu vreu si recunoasci, si si supuni.- Da da da!Au mai pus ei mult timp ?ara la cale, dar n-am reu?it sa ma mai concentrez ?i am plutit intre vis ?i realitate pana la Chi?inau, trezit doar sporadic din somnolen?a de exclama?iile admirative ale domni?oarei:- Chiar n-ai copchii? …. Tre’ si cobor la Visternisheni, da tu? … Cobori la Gara Centrali? Oari si merg shi ieu pan’ acolo?Nu-mi venea sa cred. Speran?ele mele legate de anticipate incepeau sa se risipeasca. Daca ni?te tineri care pareau oarecum ?coli?i gandeau a?a, mai putem avea preten?ii fa?a de babu?e ?i mo?negei?
0