452

Revista "Contrafort": Vasile Garnet: Eu nu spun „adio” Romaniei

Postarile de pe blogul lui Ioan T. Morar Ioan T. MorarAdio, Republica Moldova! Faptul ca la Chisinau au invins, a treia oara, comunistii ma face sa scot din zona mea afectiva aceasta tara. Nu se poate Unire cu forta. Imi pare rau de patriotii de acolo, de cei care simt romaneste, dar majoritatea a decis altceva. Iar Unirea s-ar face (indiferent sub ce forma!) cu acea majoritate cu tot. Nu vreau sa mai aud de o populatie persistand in eroare istorica. Adio, Republica Moldova, sa traiesti cu Voronin in frunte!Publicat in seara de 5 aprilie, dupa anun?area estimarilor de la exit-poll.---------------------------------------------------------------------Eu nu spun „adio” RomanieiScrisoare deschisa scriitorului Ioan T. Morar Draga domnule Ioan T. Morar, Recunosc ca textul „Adio, Republica Moldova!”, pe care l-ati plasat pe blogul dvs. – http://morar.catavencu.ro/2009/04/05/adio-republica-moldova/ – m-a intristat si mi-a accentuat suferinta din aceste ore de dupa alegerile din Basarabia. Nu sunteti, probabil, singurul din Romania care are aceasta reactie. Va inteleg nemultumirea si… sila, dar din punctul meu de vedere, ca intelectual din Basarabia, care am ramas in aceasta provincie nefericita pentru a sluji cultura romana, sperand ca nu este un efort zadarnic, cred ca sunteti nedrept. Nedrept cu cei care au votat si voteaza de douazeci de ani impotriva comunismului, dar si nedrept – chiar daca suna paradoxal – cu cei care au votat pentru comunisti, pe 5 aprilie. Pentru ca acestia din urma sunt niste victime. Niste oameni derutati, dezinformati, manipulati, terorizati de un regim cinic si corupt. Basarabia, domnule Morar, este un teritoriu ocupat de un comando prorusesc, care face ce vrea in Republica Moldova: domina lumea afacerilor, controleaza principalele posturi tv si de radio cu acoperire nationala, asmute structurile represive – securitatea si politia – impotriva celor care gandesc altfel. Amintiti-va de Romania lui Ceausescu. Este acelasi caz. Cu singura dar fundamentala deosebire ca in Romania ati avut un comunism… in limba romana, iar noi, chiar si la aproape 20 de ani de la implozia urss-ului, avem in continuare un regim opresiv de inspiratie straina, care ne interzice sa vorbim pana si limba materna. Mai adaugati aici, domnule Morar, o Transnistrie ca o teava de tun gata sa explodeze, si o Rusie imperialista de o cruzime fara seaman, pe care doar situarea Republicii Moldova in proximitatea Uniunii Europene si a NATO a impiedicat-o sa rezolve „problema romanismului basarabean” in maniera in care a procedat cu Georgia in august 2008.Draga domnule Ioan T. Morar, am avut si eu – cetatean roman originar din Basarabia – in acesti ani post ‘89 numeroase dezamagiri legate de Romania. M-a umplut de revolta Ion Iliescu si plutonul sau de comunisti reconditionati care au transformat Romania in tara teroristilor invizibili si a mineriadelor ciclice, Ion Iliescu, cel care a avut in mana Unirea cu Basarabia in toamna lui ’91, dar a refuzat-o, pentru a nu supara Moscova. M-au indignat si mi-au trezit dezgustul si alte personaje din bestiarul postcomunist al Romaniei, activi si azi in politica: parlamentari, uneori chiar vicepresedinti ai Senatului, sefi de partide, primari, baroni locali, oieri mistici si interlopi deveniti vedete tv. Dar niciodata n-am zis „Adio, Romania! Te scot din zona mea afectiva…”. Pentru ca am stiut ca Romania este mai mult decat ceea ce imi provoaca dezgustul si deprimarea. Stiam ca, in acelasi timp, in Romania traiesc persoane pe care le respect si le admir: Andrei Plesu, Doina Cornea, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Mircea Ivanescu, Horia-Roman Patapievici, Alina Mungiu-Pippidi, Lucian Boia, Sorin Alexandrescu, Mircea Cartarescu, Nicolae Manolescu, Emil Hurezeanu, Gabriela Adamesteanu, Ion Caramitru, Nicolae Prelipceanu, Rodica Palade, Marta Petreu, Mircea Mihaies, Mariana Codrut, Bogdan Ghiu, Silviu Lupescu, Cristian Patrasconiu, Liviu Antonesei, Cristian Tudor Popescu, Armand Gosu, Dan C. Mihailescu, Ion Mircea, Alexandru Zub, Magdalena Boiangiu, Gabriel Andreescu, Carmen Musat, Alexandru Musina, Andrei Bodiu, Alexandru Florin-Platon, Simona Popescu, Ion Bogdan Lefter, Adrian Popescu, Nichita Danilov, Dan Perjovschi, Alex Leo Serban, Mircea A. Diaconu, Cezar Paul Badescu, Ioana Parvulescu, Paul Cernat, Daniel Cristea-Enache, Marius Chivu si multi, multi altii. Va anunt cu acest prilej ca si dvs., domnule Ioan T. Morar, sunteti un autor pe care il pretuiesc si-l citesc cu placere – romanul Lindenfeld l-am oferit, entuziasmat, spre lectura mai multor prieteni ai mei din Chisinau. Nu-i cunoasteti pe acesti oameni, probabil nu veti auzi niciodata despre ei, insa ei va situeaza pe harta intelectuala si afectiva a Romaniei lor.Domnule Ioan T. Morar, cred ca daca a lipsit ceva in aceasta perioada in care ne-am regasit „ca frati”, noi, romanii de-o parte si alta a Prutului, a fost o cunoastere adevarata, nemediata de prejudecati si proiectii de suprafata. Doar aceasta necunoastere, dupa parerea mea, poate genera reprosuri si „despartiri” nedrepte si dureroase. Cu respect si prietenie, Vasile Garnet5 aprilie 2009, Chi?inau------------------------------------------------------------------------Ioan T. MorarNu-i totul pierdut: Din Basarabia, raspunsul lui Vasile Garne?Am primit la postarea mea, Adio, Republica Moldova, un raspuns din partea unui intelectual autentic locuind la Chisinau. Imi permit sa-l scot din lotul de comentarii si sa-i dau un loc de onoare, intr-o postare de sine statatoare. Pe mine m-a emotionat!Postat pe blog la 7 apriliehttp://morar.catavencu.ro/2009/04/07/nu-i-totul-pierdut-raspunsul-lui-vasile-garnet/ http://www.contrafort.md/2009/173-174/1655.html
0