540

MISIONARI SI APOSTOLI ORTODOCSI ROMANI IN JAPONIA SECOLULUI XIX

Am primit cu bucurie in primavara anului 2008 stirea ca Preafericitul parinte Patriarh Daniel si Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane au binecuvantat infiintarea a doua parohii ortodoxe romane pentru cei peste 4 000 de romani din Japonia. Prima dintre parohii, cu hramul Sfantul Gheorghe, functioneaza acum la Ito-shi, in raza municipalitatii Tokio, sub conducerea parintelui Alexandru Nicodim[1], iar cea de-a doua, cu hramul Invierea Domnului, functioneaza la Nagoya-Osaka si este condusa de parintele Cristian Gheorghiu[2]. Am reusit zilele acestea sa fac un schimb de mesaje cu cei doi preoti ortodocsi romani de la Tokio si Osaka, punandu-le la dispozitie mai multe date si informatii despre precursorii lor romani pe taram misionar in arhipelagul nipon si am primit asigurari ca ambii vor cerceta la fata locului orice urma si dovada legata de acest subiect. Prea putina lume cunoaste la noi ca inceputurile ortodoxiei nipone, ale carei seminte au fost aduse in Tara soarelui rasare in 1861 de catre Sfantul Ierarh intocmai cu apostolii Nicolae (Kasatkin), Luminatorul Japoniei (Nikora-do), sunt strans legate si de numele a doi mari misionari romani. Poate cei mai mari misionari romani din ultimele doua secole.Numele lor sunt: arhimandritul Anatolie Tihai si compozitorul Iacob Tihai, ambii romani basarabeni, nascuti in comuna Tarasauti din judetul Hotin. continuare pe blogul lui Vlad Cubreacov
0