521

Ucraina cere Romaniei sa semneze tratatul politic cu Republica Molotov

Parlamentarul Boris Tarasiuk, ex-ministru de externe al Ucrainei, a venit ieri la Bucuresti in calitate de presedinte al Comisiei pentru integrare europeana a Radei Supreme de la Kiev. El a cerut Romaniei sa semneze un tratat cu Republica Molotov, similar celui promulgat de Emil Constantinescu si Leonid Kucima. “Am fost preocupat de acuzatiile adresate Romaniei de catre Chisinau. Nu stiu daca au fost intemeiate sau nu, dar ceea ce se intampla intre Romania si R. Moldova ar trebui sa preocupe atat Ucraina, cat si Bruxellesul. Dupa atatia ani, inca nu exista un tratat politic de baza intre Romania si R. Moldova. Un astfel de acord ar elimina un semn de intrebare, legat de faptul ca Romania recunoaste independenta R. Moldova si frontierele ei. Aceasta este una din chestiunile cruciale ale politicii europene si nu ar trebui sa existe o dubla interpretare a statu-quo-ului. Romania trebuie sa-si reevalueze pozitia”, a indicat haholul care – culmea! – este presedintele grupului parlamentar de prietenie romano-ucrainean. Care prietenie? “Este foarte ciudat ca steagurile romanesti au fost arborate in mijlocul multimii care protesta la Chisinau. Eu am asteptat sa vad ce explicatii va oferi Romania, ca un oficial roman sa spuna ca Romania nu e implicata si ca toate acuzatiile sunt simple provocari”, a adaugat Tarasiuk. El pretinde ca alegerile din Basarabia au fost corecte. Mai mult, Tarasiuk acuza Romania ca a stricat relatiile cu Ucraina prin expulzarea agentilor care lucrau pentru Rusia. “Se putea face discret, cum se practica acest lucru. Mai ales ca se intampla chiar inaintea vizitei planificate a presedintelui Basescu la Kiev. Partea ucraineana nu a avut de ales, decat sa reactioneze in consecinta”, a spus “diplomatul” ucrainean. Cu alte cuvinte, trebuia sa ne lasam spionati mai departe ca sa nu afectam bunele raporturi cu Kievul. Vrea Ucraina sa adere la UE? Foarte bine, sa se comporte ca atare, sa respecte drepturile romanilor din nordul Bucovinei, din Herta si din sudul Basarabiei. Kievul continua sa sufere de complexul hotului care mosteneste o succesiune necuvenita - teritoriile istorice romanesti. Publicatia “Stolicinie Novosti” arata ca Romania incearca “sa alipeasca teritoriile istorice prin pasi mici”, acuzand presa si partidele politice din Romania ca solicita restituirea regiunilor invadate de tancurile lui Stalin. “Romania Mare nu reprezinta doar o lozinca politica, ci o parte a mitologiei nationale. La Kilometrul zero din Bucuresti este un monument ce reflecta ideea Romaniei Mari, care desemneaza multe orase ucrainene, moldovene sau bulgare ca fiind romanesti”.- Da' are tupeu Tarasiuk asta...:( Nu i-ar fi rusine!!!
0