610

Unui tanar iesean i s-a interzis sa se mai apropie de calculator

Tribunalul Iasi, Romania, a luat, recent, o decizie in premiera nationala, interzicandu-i unui concitadin sa mai intre pe Internet. Potrivit ziarului “Buna Ziua Iasi”, in momentul in care incalca aceasta interdictie, tanarul de 23 de ani risca sa fie aruncat in spatele gratiilor. Eduard Lucian Mandru a devenit astfel singurul roman caruia, desi este liber, accesul la vreun calculator i-a fost barat. Tanarul, nici macar de pe telefonul mobil nu are voie sa se conecteze la Internet, pentru ca risca sa ajunga in puscarie. Pe langa aceasta interdictie, Eduard Lucian Mandru nu are dreptul sa intre in nicio sala de Internet. Daca va fi vazut de politisti intrand intr-o asemenea incinta, el risca sa fie trimis din nou in arest.A spart serverele de la Pentagon Incarcerat initial, Lucian Mandru, tanarul care a spart serverele de la Pentagon, a fost pus in libertate. Acesta a fost asteptat de parinti la poarta arestului Inspectoratului Judetean de Politie Iasi. “Sunt foarte bucuros. Imi doream sa fiu liber si promit ca nu o sa mai deschid calculatorul. A fost o joaca tot ce am facut eu si acum imi pare rau”, a spus ieseanul. Acesta este masterand la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” si a fost pus in libertate dupa ce a platit o cautiune de 15.000 lei. Magistratul care a dispus punerea in libertate a lui Eduard Lucian Mandru, a impus o serie de conditii pe care hackerul trebuie sa le respecte pentru a nu fi inchis din nou.Tanarul nu are voie sa paraseasca Iasiul Pe langa conditiile mentionate deja, acesta nu are voie sa paraseasca municipiul Iasi. De asemenea, trebuie sa se prezinte periodic la politie si sa nu-si schimbe domiciliul. “Noi suntem mulatumiti ca instanta a dispus judecarea sa in libertate. Va fi cercetat in continuare in stare de libertate, datorita acestei garantii a cautiunii. Am discutat cu el si va respecta toate dispozitiile prevazute de instanta de judecata. Va respecta si obligatia de a nu accesa Internetul”, a declarat cu acest prilej avocatul Claudia Ciofu, care l-a reprezentat pe Lucian Mandru. Tanarul a reusit sa intre pentru prima data pe calculatoarele armatei americane in februarie 2006. A intrat pe serverele Comandamentului Unitatii de Testare pentru Dezvoltare si Experimentare din cadrul Departamentului de Aparare al Armatei Statelor Unite ale Americii. Este una dintre cele mai sigure structuri ale armatei americane. Procurorii sustin ca a introdus un virus pe serverul respectiv si prin acel virus a reusit sa intre in baza de date a armatei. Politistii au fost dusi pe piste gresite, pentru ca ieseanul intra pe servere din Japonia, iar dupa ce reusea sa intre pe sistemele informatice ale Pentagonului, isi stergea toate datele de acces. Dosarul reprezinta o premiera pentru Crima Organizata ieseana, avand in vedere complexitatea si inteligenta celui care avea grija sa fie cu un pas inaintea politistilor. Prin faptele sale, ieseanul ar fi creat un prejudiciu de 35.000 euro. Este vorba despre banii pe care i-ar fi cheltuit Pentagonul pentru schimbarea sistemelor informatice virusate de iesean.Petru POIATA
0