450

Armand Gosu: „Reactia lui Voronin este golaneasca. Astea sunt scuipaturi peste gard”

Evz.ro: Domnule Gosu, Vladimir Voronin a acuzat oficial Romania de implicare in revoltele de la Chisinau si a luat o serie de masuri care, mai mult sau mai putin, suna in practica diplomatica a declaratii de razboi.Armand Gosu: Reactia lor e previzibila. Nu este pentru prima oara cand comunistii aflati la putere in Republica Moldova isi transfera problemele interne asupra altora. E explicatia la indemana sa dai vina pe altii pentru ce se intampla in tara ta. Iar Romania a fost in ultimii ani calul de bataie al Chisinaului din punctul acesta de vedere.Moscova nu sta nici ea departe de conflict, insinuand prin diverse voci - Sergei Markov si Sergei Lavrov sunt doar doua exemple - ca Romania ar fi implicata, fie si neoficial, in evenimentele din Republica Moldova.Repet. Acestea sunt reactii previzibile. Ce putea sa faca Moscova? Sa ne amintim ca, recent, ministrul Lavrov i-a intermediat lui Voronin o intalnire cu Igor Smirnov, presedintele autoproclamat al Transnistriei. E vorba de interesele externe ale Rusiei in zona.Si totusi, desi pare atacata din toate partile, Romania nu are inca nicio reactie oficiala consistenta.Ce reactie poti sa ai in fata unor astfel de pozitii? Astea sunt niste golanii, niste scuipaturi peste gard.Eventuala expulzare a ambasadorului moldovean la Bucuresti ar putea fi o solutie viabila?Lidia Gutu, cea care detine functia respectiva, oricum a fost rechemata ieri la Chisinau pentru consultari. Eu cred insa ca nu trebuie sa intram in logica lor. Mi-e teama ca Moldova e doar un paravan pentru interesele Rusiei. Ganditi-va ca in toti acesti ani Romania n-a fost niciodata ostila Chisinaului, a incercat mereu sa mentina relatiile la un minim. Si totusi, Voronin a fost de fiecare data extrem de agresiv.Vedeti in spatele acestei atitudini un joc de culise al Kremlinului...Este clar ca e jocul sponsorilor lui Voronin. Moscova ii finanteaza de ani de zile regimul, e interesul lor ca lucrurile sa nu se schimbe acolo si comunistii sa ramana la putere. Personal, cred ca intentia Kremlinului este de a fisura flancul estic al Uniunii Europene prin mentinerea instabilitatii in zona.Sugerati, de fapt, ca evenimentele din ultimele zile n-ar avea doar o miza regionala, ci una europeana, cu implicatii geopolitice. De ce nu intervin atunci oficialii comunitari?Romania si Republica Moldova sunt mize prea mici. Oricat de ciudat ar suna, desi suntem membri ai Uniunii, pozitiile europene din ultima perioada nu confirma decat ca nu prea contam. Asta desi situatia e aberanta. Nici Belarusul, ma refer la situatia polonezilor de acolo, nu si-a permis sa faca ceea ce face acum Republica Moldova. Iar noi asistam neputinciosi pentru ca UE, OSCE si Departamentul de Stat al SUA sunt surde. Rusia este lasata sa-si faca jocurile, in detrimentul unei tinere generatii de cetateni moldoveni care vor sa-si construiasca destinul in libertate.http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/846631/Reactia-lui-Voronin-este-golaneasca-Astea-sunt-scuipaturi-peste-gard/
0